Lisette Groeneveld is voorzitter van het gezinspanel van FNO Samen Kansrijk en Gezond (SKG). SKG draagt in Tilburg bij met het geld dat rechtstreeks naar de gezinnen gaat. Lisette is niet opgegroeid in armoede, maar ze is wel gevormd door een “onstabiele, onveilige jeugd vol van stress en trauma’s”. Uiteindelijk kreeg ze wel met armoede te maken, met ook gevolgen op andere gebieden zoals haar gezondheid. Een besef dat eigenlijk pas indaalde toen ze zelf kinderen kreeg en zag welk effect opgroeien in dat soort omstandigheden op hen had. Ze snapt vanuit eigen ervaring hoe meer geld het verschil kan maken.
Dionne Deij is projectmedewerker en contactpersoon voor gezinnen in Tilburg namens de Hogeschool van Amsterdam, die het onderzoek uitvoert onder de gezinnen. Met Gewoon geld geven hoopt Dionne de gezinnen die meedoen te helpen naar een betere situatie.
Eigenwaarde en regie
Het feit dat het geven van geld in vertrouwen de basis van het programma vormt, is volgens Dionne erg positief: “In de bijstand zitten doet iets met je eigenwaarde. Het geld dat de mensen via Gewoon geld geven krijgen, is echt van hen. Ze krijgen zo de regie deels weer in handen.” Dat is een belangrijke pijler onder het programma. Mensen hoeven niet te verantwoorden waaraan, hoe en wanneer ze het geld uitgeven. Terwijl ze dat vaak wel gewend zijn. “Gezinnen vragen me soms of ze het geld mogen sparen, of juist ergens aan uit mogen geven.” Ook Lisette herkent die neiging tot verantwoording vanuit haar eigen ervaring.
Lisette vertelt ook: “We hopen met Gewoon geld geven aan te tonen dat er veel positieve dingen uitkomen als je niet door allemaal hoepels hoeft te springen en gewoon zelf mag kiezen. Dat het geld niet per se naar bijvoorbeeld schoolspullen moet, maar je zelf mag bepalen wat jij denkt dat op dat moment belangrijk is voor je gezin. Ik denk dat straks de positieve uitkomsten van het programma niemand zullen verbazen en het is ergens jammer dat er onderzoek voor nodig is om dat te ‘bewijzen’.