Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Presentie en visieontwikkeling

We gingen op bezoek bij inloophuis De Buitenwacht in Dordrecht. Voor coördinator Marleen Kleijn voelde het leertraject Presentie als een cadeautje. We stelden Marleen de vraag wat het voor haar betekent om vanuit presentie te werken.

Presentiebenadering

Aansluiting zoeken bij wie de ander is, met zijn of haar eigen levensverhaal, gewoonten, verlangens en manier van doen en daar je ondersteuning op afstemmen. Dat is de essentie van de presentiebenadering, een manier van werken die de inloophuizen, straat- en buurtpastoraten toepassen. Het leertraject dat Stichting Presentie gaf aan de deelnemers van Fonds Franciscus, was een verdieping op hun manier van werken, waarbij theorie en praktijk gekoppeld werden en de inloophuizen ook met elkaar reflecteerden op voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk.

Het heeft mij ontzettend scherp gemaakt. Wie zijn we? Wat willen we? Wat gaat goed en wat moeten we loslaten? Daar hebben we de nieuwe visie op geschreven. De gemeente heeft dat gewaardeerd en nu krijgen we meer subsidie.

Riet Duykers voorzitter inloophuis De Buitenwacht Dordrecht

Video door Nightwalk Films.