Waar voelen mensen zich thuis? Indrukwekkende verhalen en muzikale odes in KRO-NCRV-serie Serenade van Stef

In de vierdelige serie Serenade van Stef van KRO-NCRV en Kansfonds (vanaf vrijdag 26 november op NPO 1) gaat zanger/tekstschrijver Stef Bos op zoek naar inspirerende en hoopgevende antwoorden op de vraag: waar voelen mensen zich nu echt thuis? Door de crisis op de woningmarkt, de toenemende kansenongelijkheid en het stijgende aantal dak- en thuisloze jongeren een vraag die actueler is dan ooit.

In deze tweede reeks van Serenade van Stef ontmoet Stef mensen die om uiteenlopende redenen een bijzonder thuis hebben. Door de omstandigheden waarin ze zijn beland of waarvoor ze zelf hebben gekozen. Elke aflevering vangt Stef zijn ontmoetingen in een lied. Met inspiratie over de basis van ieders bestaan: je thuis. “Een thuis is meer dan een huis met vier muren”, licht Stef zijn nieuwe reeks toe. “Ik pendel zelf heen en weer tussen verschillende plekken. Ik woon afwisselend in België en Kaapstad. Zo is mijn leven gelopen. Maar ik vraag me ook steeds vaker af: waar ben ik nu echt geworteld? Waar voel ik mij thuis?”

“Een thuis is meer dan een huis met vier muren”

Stef Bos

Serenade van Stef wordt gemaakt in samenwerking met KRO-NCRV. Samen werken we aan een Nederland waarin we naar elkaar omkijken en waarin we thuisgeven. KRO-NCRV en Kansfonds hebben in 2020 een convenant met elkaar ondertekend. Hierin is afgesproken om rondom specifieke thema’s gebruik te maken van elkaars expertise.

In de nieuwe reeks van Serenade van Stef ontmoet Stef onder andere de 23-jarige Jarno. Hij had als kind geen veilig thuis. Na vele omzwervingen in instellingen in het hele land heeft hij nu zijn thuis gevonden: op een klein bootje, zonder vaste ligplaats. “Thuis heeft geen postcode” vindt Jarno. “Thuis betekent voor mij dat ik tot rust kan komen en me veilig kan voelen.”

“Thuis betekent voor mij dat ik tot rust kan komen en me veilig kan voelen”

Jarno

In Utrecht belt Stef aan bij René en Marieke. Zij bieden als gastouders onderdak aan vluchtelingen die op een woning wachten. “Hoe meer mensen zich thuis voelen in de wereld, hoe meer wij ons ook thuis zullen voelen” vertellen René en Marieke. Hoe is het om de deur voor anderen open te stellen? En waarom doe ik dit zelf eigenlijk niet, vraagt Stef zich af.

“Hoe meer mensen zich thuis voelen in de wereld, hoe meer wij ons ook thuis zullen voelen”

René en Marieke
Jos en Stef lezen de bijbel

De 60-jarige Jos kiest al op jonge leeftijd voor het monnikenbestaan en vult dat op zijn eigen niet-traditionele manier in. Stef heeft met hem een indringend gesprek over zelfverkozen eenzaamheid. Zit in het ten diepste kennen van jezelf misschien wel in de kern van het thuisgevoel?

De idealistische architect Narda wil huis en haard letterlijk vaarwel zeggen en met haar opgeknapte Oost-Europese bus de wereld in, op zoek naar haar thuis.

Serenade van Stef, vrijdag 26 november om 16.40 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

KRO-NCRV

Betrokken bij de samenleving en met oog voor de ander