Een dak boven je hoofd: Kansfonds realiseert woonplekken
De wooncrisis blijft voortduren en verdiept zich. Betaalbaar en bestendig wonen is voor meer en meer mensen onbereikbaar. De ETHOS-telling laat zien hoe groot en divers dak- en thuisloosheid is in Nederland. Het kabinet spreekt de ambitie uit om meer te bouwen. Toch maken wij ons grote zorgen of dit nu echt gaat zorgen voor extra woonplekken voor dak- en thuisloze mensen. In grote mate wordt het oude beleid voortgezet en juist bij sociale woningbouw worden doelen voor sociale woningbouw verzwakt. We kunnen dakloosheid uitbannen, maar dan is het cruciaal om de aanpak van dakloosheid een topprioriteit te maken.
Daarom investeert Kansfonds in het realiseren van woonplekken voor (dreigend) dakloze mensen. In 2025 doen we dit met de start van het maatschappelijk vastgoedfonds. Samen met onafhankelijke belangenbehartigers en een vele initiatieven bouwen we aan een steeds groter wordende beweging van het voorkomen en uitbannen van dakloosheid.
Voldoende geld om van te leven: werken vanuit vertrouwen
De urgentie om bestaanszekerheid te garanderen, lijkt in de regeringsplannen weggezakt. In plaats van het structureel terugdringen van armoede zet het beleid in om het aantal mensen in armoede op hetzelfde niveau te houden. Dit betekent bijvoorbeeld voor gezinnen in de bijstand: onvoldoende geld om van te leven, gecombineerd met een ontoegankelijk systeem van toeslagen.
Daarom zet Kansfonds in op voldoende geld om van te leven. In 2025 doen we dat door in Zaanstad, Tilburg en Amsterdam gezinnen in de bijstand twee jaar een onvoorwaardelijke bijdrage te geven. Daarnaast starten met een nieuw programma gericht op het afkopen van schulden. Zo laten we zien hoe je vanuit een fundamenteel andere manier van denken mensen wél bestaanszekerheid en vertrouwen kunt geven.
Het diepe besef dat je erbij hoort: humane oplossingen voor mensen zonder verblijfspapieren
In het huidige politieke klimaat staat het ‘iedereen’ van iedereen een thuis extra onder druk. Mensen zonder verblijfspapieren waren al bijna rechteloos, en toch besluit het kabinet de bijdrage aan een meest basale vorm van opvang (bed-bad-brood) te stoppen. Ook over de bredere plannen gericht op het marginaliseren van vluchtelingen en statushouders maakt Kansfonds zich grote zorgen. Het voorgenomen asielbeleid gaat niet langer uit van mensenrechten en menselijke waardigheid.
Tegenover deze plannen zet Kansfonds extra investeringen in humane oplossingen voor mensen zonder verblijfspapieren. In 2025 doen we dit in samenwerking met het actienetwerk en met de Dreamers. Samen zoeken we naar meer zekerheid en perspectief.