Kennissessies voor raadsleden

Kansfonds organiseert eind maart en begin april een aantal online kennissessies over drie verschillende thema’s; dakloosheid, armoede en mensen zonder verblijfspapieren. In de sessies delen we kennis en expertise over de problematiek én effectieve oplossingen. De sessies zijn speciaal bedoeld voor raadsleden en mensen die betrokken zijn bij het opstellen van verkiezingsprogramma’s.

Een thuis zonder papieren

Er leven naar schatting 23.000 tot 58.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren in Nederland. Waarschijnlijk ligt het aantal veel hoger. De groep om wie het gaat is divers: van uitgeprocedeerde vluchtelingen, jongeren die hier zijn geboren tot migranten die hier met een vakantievisum zijn gekomen en zonder vergunning zijn gaan werken, vaak onder slechte omstandigheden. Een groot deel van deze mensen leeft in de Randstad, maar ook in andere steden krijgt de gemeente te maken met vraagstukken rondom deze doelgroep. Vraagstukken op het gebied van rechtsbescherming en veiligheid, onderdak, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en arbeid. In deze sessie laten we in samenwerking met Stichting Gast Nijmegen iets van het leven van deze mensen zien. Wie zijn zij? Wat zijn hun rechten? En bovenal, welke goede voorbeelden door het land zijn er – binnen de wettelijke kaders – om de doelgroep te ondersteunen? 

Lunchsessie 25 maart (12.00 – 13.00 uur) 
Avondsessie 26 maart (20.00 – 21.00 uur)

Voorkomen en uitbannen van dakloosheid

40% van de dak- en thuisloze mensen in Nederland is jonger dan 28 jaar. De meeste dak- en thuisloze mensen zijn niet zo zichtbaar, ze verblijven uit nood bij vrienden of bekenden op de bank. Het goede nieuws: dakloosheid is te voorkomen en op te lossen, dat bewijzen tal van initiatieven waarbij huisvesting voorop staat (Wonen Eerst / Housing First). In deze sessies laten we in samenwerking met Housing First Nederland zien hoe dak- en thuisloosheid in Nederland eruit ziet én geven we voorbeelden van effectieve oplossingen die zich in Nederlandse gemeenten hebben bewezen.   

Lunchsessie 31 maart (12.00 – 13.00 uur) 
Avondsessie 2 april (20.00 – 21.00 uur)

Afrekenen met armoede

Met 1,7 miljoen mensen om en nabij de armoedegrens blijft armoede een wezenlijk probleem in Nederland. Steeds meer partijen (VNG, Nibud, gemeenten, Armoedecoalitie etc.) willen af van de veelheid aan tijdelijke pleisters om het ergste leed te verzachten en geven aan dat het verhogen van het sociaal minimum door het Rijk de basis is voor een oplossing. Met het programma Gewoon geld geven, dat wordt uitgevoerd in drie gemeenten, doet Kansfonds een eerste voorzet. Daarnaast zijn er meerdere geld-geef initiatieven. Ook in diverse gemeenten zelf wordt nagegaan wat men fundamenteel anders kan doen. In deze sessie gaan we in op de voorbeelden en op de ruimte die er de afgelopen jaren is ontstaan om zelf, binnen de wettelijke kaders, een ander armoedebeleid op te zetten.  

Lunchsessie 1 april (12.00 – 13.00 uur) 
Avondsessie 3 april (20.00 – 21.00 uur)

Contact

Heb je een vraag over de kennissessies? Neem dan contact op met programmaleider Willem.