Katholiek sociaal denken

Het katholiek sociaal denken is een waardevolle inspiratiebron waaruit Kansfonds put om mensen op een eigen en eigentijdse manier te steunen. In de kern vertelt het hoe we naar onszelf en de samenleving kijken: samen leven doe je met elkaar. Dit gedachtegoed houden we graag vitaal. Daarom reserveren we een deel van ons budget voor initiatieven die het katholiek sociaal denken helpen ontwikkelen, doorgeven en toepassen.

Kom naar de laadpaal van de ziel

Save the date: landelijke Inspiratiedag 2024

Op zaterdag 9 maart 2024 organiseert Kansfonds in samenwerking met Actioma, Huis van Dominicus en KRO-NCRV voor de zesde keer de Inspiratiedag voor mensen die zich vanuit diaconale overwegingen inzetten voor hun medemens.
Nieuws
Lees meer

Aanvraag indienen?

We hebben een speciaal programma voor het vitaal houden van het KSD. Hier kun je een aanvraag voor indienen. Lees verder en kom erachter hoe het werkt.

Lees meer over het indienen van een aanvraag

Menselijke waardigheid

Kansfonds gelooft in een samenleving waarin ieder mens telt. Iedereen is het waard om naar om te zien. Juist ook de mensen die het moeilijk hebben. Die het (even) niet voor elkaar krijgen om zelf hun situatie te doorbreken. En die de verbinding met anderen dreigen te verliezen en hun eigen mogelijkheden niet meer kunnen benutten. Ieder mens doet ertoe – om wie hij is.

Bonum Commune

Niemand leeft voor zichzelf. We kunnen alleen iemand zijn omdat we ons verhouden tot een ander. Daarom zijn we als mens met elkaar verbonden. Samen zíjn we de samenleving en vormen we een gemeenschap waarin we samen plezier hebben en naar elkaar omkijken.

Subsidiariteit

Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor de toekomst van de samenleving. Iedereen levert daaraan zijn eigen unieke bijdrage, met al zijn kwaliteiten en vermogens. We nemen dan ook mensen niks uit handen, maar versterken hen juist in wat ze kunnen. Door mensen uit te dagen, komen zij tot bloei!

Solidariteit

We kunnen ons als persoon ontwikkelen als anderen zorgzaam voor ons zijn, zoals ouders, geliefden en vrienden. Die zorg ervaren we als wederkerig. Niet omdat het ons wordt opgelegd; we voelen die betrokkenheid diep vanbinnen. Als iemand het niet redt, springen we bij. Zonder oordeel over zijn situatie.

Kruispunt: De verschilmakers

Voor het televisieprogramma Kruispunt maken KRO-NCRV en Kansfonds dit jaar een serie hoopvolle verhalen over doeners die het verschil maken.

Lees meer en bekijk de afleveringen

The Passion

Liefde, hoop en omzien naar elkaar staan centraal in het paasverhaal. Een verhaal dat velen aanspreekt: jong, oud, gelovig of niet. Voor Kansfonds bij uitstek een voorbeeld van onze katholieke sociale waarden. Daarom zijn we al jaren maatschappelijk partner van The Passion. Heb je de editie van 2023 gemist? Terugkijken doe je via de knop hieronder.

Bekijk The Passion 2023

Ter gelegenheid van The Passion 2023 gingen we op bezoek bij projectpartner Stichting Straatadvocaat in Leeuwarden. Laat je inspireren door KSD in de praktijk!

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief, met daarin verhalen van mensen die thuisgeven.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Wil je meer weten over het indienen van een aanvraag voor het programma vitaal houden KSD? Neem dan contact op met onze programmaleider.