Hoe maak je de impact van een inloophuis zichtbaar?

Avance presenteert impacttoolkit inloophuizen

Een uitdaging waar veel inloophuizen mee te maken hebben: hoe maak je de impact die je als inloophuis maakt concreet en zichtbaar voor bijvoorbeeld de gemeente? En waar moet je dan op letten? Is de impact af te lezen aan het aantal bezoekers dat een inloophuis dagelijks ontvangt? Of kun je het beter aflezen aan de rol en betekenis van het inloophuis in het leven van de bezoekers? Dinsdag 30 maart presenteerde adviesbureau Avance Impact het speciaal ontwikkelde impactinstrument voor inloophuizen aan de 75 deelnemende inloophuizen van Fonds Franciscus.

Impactinstrument Avance

Het impactinstrument is ontwikkeld vanuit een speciaal programma van Kansfonds voor inloophuizen, gefinancierd uit Fonds Franciscus. Bij de start van dit programma is geconstateerd dat veel inloophuizen behoefte hebben aan een toegankelijke manier om te laten zien wat zij betekenen voor hun bezoekers. Vanuit die behoefte heeft Avance samen met een groep inloophuizen het impactinstrument ontwikkeld.

Met dit instrument -een praktische toolkit – kunnen inloophuizen waardevolle informatie boven tafel krijgen en inzichtelijk maken. Tijdens een uitwisselingsbijeenkomst op 30 maart heeft Avance het impactinstrument toegelicht en de deelnemers opgeroepen om hier van april tot en met september concreet mee aan de slag te gaan.

De toolkit helpt inloophuizen om eenvoudig onderzoek uit te voeren naar hun impact en om dit op een aantrekkelijke manier te presenteren. Maar het allerbelangrijkste is dat we hopen dat het inloophuizen helpt om intern, met elkaar, het goede gesprek te voeren.

Veerle Lambert impact consultant bij Avance Impact

Impacttoolkit

Met de toolkit kunnen inloophuizen verschillende vragen onderzoeken.

  1. Wat doet het inloophuis en waarom?
  2. Wie komen er in het inloophuis?
  3. Wat betekent het inloophuis voor de bezoekers en vrijwilligers?
  4. Wat betekent het inloophuis voor de buurt?

Benieuwd naar de Impacttoolkit?

Ga naar de toolkit

Belang van het meten van impact

Eén ding is zeker: in deze tijd van teruglopende inkomsten is het voor inloophuizen cruciaal om aan te kunnen tonen waarom ze van groot belang zijn. Dit helpt bij het verantwoorden van de organisatie. Maar verantwoording richting bijvoorbeeld gemeenten is niet de enige reden om impact te meten.

Impact meten is vooral heel leerzaam. Het geeft inzicht in wat het inloophuis voor bezoekers betekent. Dat kan zomaar verrassende inzichten opleveren, die kunnen leiden tot een nieuwe aanpak. Vernieuwingen in het aanbod waardoor je nóg beter aansluit op de behoeften van de bezoekers.

Naast leren is het meten van impact ook belangrijk voor communicatie. Zo worden er verhalen opgehaald over de impact van het inloophuis op het leven van bezoekers. Verhalen die raken, die laten voélen waar je het allemaal voor doet.

De impacttoolkit is echt een mijlpaal voor het programma. Inloophuizen zijn onmisbaar, maar dit werk is niet altijd zichtbaar. De toolkit helpt inloophuizen om op een gestructureerde manier inzicht te geven in hun meerwaarde.

 

Willem van Sermondt projectadviseur Kansfonds

Wil je meer weten over inloophuizen?

Op de themapagina lees je meer over inloophuizen en over Fonds Franciscus.

Ga naar de themapagina