Inloophuizen

Meer dan 1 miljoen mensen in ons land hebben geen thuis. Zij vinden in de inloophuizen in Nederland een veilige haven. Kansfonds ondersteunt de inloophuizen.

Het probleem

Inloophuizen zijn een welkome en warme plek voor mensen zonder thuis. Maar ze verkeren de laatste jaren in ernstige financiële nood. Ontkerkelijking is hiervan een belangrijke oorzaak. Vaak zijn inloophuizen vanuit samenwerkende kerken opgezet, en die kampen met flink dalende ledenaantallen. Naast financiële steun, hebben de inloophuizen ook op organisatorisch vlak grote uitdagingen. Het aanbod aan vrijwilligers neemt af, terwijl het aantal bezoekers juist stijgt.

Kansfonds - Bezoeker inloophuis aan tafel

Onze aanpak

Inloophuizen dreigen door geldnood uit het straatbeeld te verdwijnen. Om ze te versterken heeft Kansfonds een speciaal programma in het leven geroepen: Fonds Franciscus. Met dit fonds ondersteunt Kansfonds tot en met 2022 maar liefst 75 inloophuizen in Nederland. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook via trainingen. Daarbij krijgt Kansfonds hulp van verschillende partners. Samen maken we inloophuizen weerbaar voor de lange termijn.

Lees meer over ons programma Fonds Franciscus

Naast een financiële bijdrage bieden we inloophuizen trainingen aan, en advies en coaching op maat. Zo kan een externe adviseur een tijdje mee oplopen met het bestuur, de coördinator of de kernvrijwilligers om hen te versterken.

Willem van Sermondt Projectadviseur bij Kansfonds
Kansfonds - Bewoner inloophuis

Waarom zijn inloophuizen zo belangrijk?

Een inloophuis is een veilige haven voor mensen zonder thuis. Een plek waar iedereen overdag kan binnenlopen. Vrijwilligers vangen de bezoekers op, drinken een kopje koffie met hen en bieden een luisterend oor, zonder te oordelen. Dat is heel waardevol als er verder niemand naar je omkijkt. Inloophuizen zijn dan ook onmisbaar voor de meer dan 1 miljoen mensen zonder thuis in onze samenleving.

Geef jij ook?

Inloophuizen zijn een veilige haven voor mensen zonder thuis. Wil jij ook dat ze blijven bestaan? Help ons dan met een financiële bijdrage.

Doneer aan inloophuizen

Onze partners binnen dit thema

De impacttoolkit voor inloophuizen

Adviesbureau Avance Impact ontwikkelde speciaal voor de inloophuizen een impactinstrument. Je vind de toolkit via onderstaande knop.

Ga naar de toolkit

Contact

Heb je een vraag over ons programma voor inloophuizen? Neem contact op met één van onze projectadviseurs.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door

Nieuwsbrief

Ontvang mails over inloophuizen

Wil je meer weten over inloophuizen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.