Inloophuizen

Meer dan 1 miljoen mensen in ons land hebben geen thuis. Zij vinden in de inloophuizen in Nederland een veilige haven. Kansfonds ondersteunt de inloophuizen.

Het probleem

Inloophuizen zijn een welkome en warme plek voor mensen zonder thuis. Maar ze verkeren de laatste jaren in ernstige financiële nood. Ontkerkelijking is hiervan een belangrijke oorzaak. Vaak zijn inloophuizen vanuit samenwerkende kerken opgezet, en die kampen met flink dalende ledenaantallen. Naast financiële steun, hebben de inloophuizen ook op organisatorisch vlak grote uitdagingen. Het aanbod aan vrijwilligers neemt af, terwijl het aantal bezoekers juist stijgt.

Wat doet een inloophuis?

Inloophuizen zijn plekken waar je niets hoeft, maar waar oprechte aandacht is. Mensen ontmoeten elkaar door laagdrempelige (creatieve) activiteiten, zoals spelletjes, taalles en culturele avonden. Bezoekers koken en eten samen, zodat een gezonde, gezellige én goedkope maaltijd mogelijk is. Voor praktische hulp, papierwerk, of bijvoorbeeld een juridische vraag, staan vrijwilligers klaar. De inloophuizen die Kansfonds steunt, hebben hun impact in kaart gebracht.

Bekijk de activiteiten van inloophuizen (pdf)

Waarom zijn inloophuizen zo belangrijk?

Inloophuizen zijn onmisbaar. Zodra je in een inloophuis komt, spreekt met de bezoekers, vrijwilligers en coördinatoren, voel je dat. Kansfonds steunt 75 inloophuizen in heel Nederland. Zij bieden een thuis aan mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Zoals mensen die dak- en thuisloos zijn, in armoede leven of geen sociaal netwerk hebben. Het zijn plekken waar iedereen overdag kan binnenlopen. Dat is heel waardevol als er verder niemand naar je omkijkt.

Geef jij ook?

Wil jij inloophuizen helpen thuisgeven aan mensen naar wie niemand omkijkt? Dat kan middels ons donatieformulier. Alle steun is welkom.

Doneer aan inloophuizen

Focussen op wat je niet hebt, brengt je nergens. Maar inzetten op wat je wél hebt, biedt mogelijkheden. Je hebt mensen nodig die in je geloven. Door samen te komen, bouwen wijkbewoners aan hun netwerk en helpen ze elkaar.

Gerlinda Robbertsen Inloophuis Goud van Noord
Infograhpic netwerk inloophuizen
Inloophuizen hebben een belangrijke rol in de buurt

Op onze programmapagina lees je alles over ons programma Fonds Franciscus, onze aanpak om inloophuizen te versterken.

Ga naar de programmapagina

In deze video vertelt Kansfonds directeur Henriëtte Hulsebosch meer over het belang van inloophuizen

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Contact

Heb je een vraag over inloophuizen? Neem contact op met een van onze programma-adviseurs.