Vanaf dag één loopt het storm

Bijdrage Kansfonds
€ 5.500
Projectpartner
Stichting Weggeefwinkel Vinkhuizen
Locatie en jaar
Groningen 2021

'De armoede in mijn wijk Vinkhuizen is groot. Vooral de stille armoede. Mensen schamen zich en komen de deur niet uit – zelfs niet om eten te kopen. Ze spreken niemand, zitten alleen maar binnen en belanden zo in een isolement. Dat vind ik vreselijk. Zelf weet ik hoe het is om elk dubbeltje te moeten omkeren. Ik zat jaren in de bijstand, en dat is zwaar met drie kinderen om voor te zorgen. Door die ervaring wil ik nu maar één ding: andere mensen helpen. Daarom opende ik in april 2019 Gea’s Weggeefwinkel Vinkhuizen. Ik heb speelgoed, kleding, boeken, huishoudelijke apparaten. Zelfs eten. Vanaf dag één loopt het storm. Dat bewijst ook wel hoe hoog de nood is'.

Mensen schamen zich en komen de deur niet uit – zelfs niet om eten te kopen.

Gea Weggeefwinkel Vinkhuizen

‘Iedereen mag hier gratis spullen halen, maar vaak komen de mensen daar niet eens voor. Ze willen gewoon even kletsen. Er staat een grote tafel in de winkel, waar ze een kopje koffie kunnen drinken. Dan komen de verhalen vanzelf. Ik zie gewoon hoe mensen opfleuren van een simpel praatje. Gelukkig weten mensen me ook in coronatijd te vinden, via de mail, telefoon, of voor een kopje koffie op anderhalve meter afstand. Daar ben ik blij om. Het mooiste moment? Dat was een jaar geleden, toen een vrouw mij belde om te vragen of ze langs mocht komen voor een maaltijd.
Ze is een alleenstaande moeder en had al vier dagen niet gegeten. Toen we dat hoorden, zijn een aantal vrijwilligers naar huis gerend om hun diepvries en voorraad-kasten leeg te halen. Die vrouw ging met dozen vol boodschappen naar huis. Op zulke momenten ben ik het gelukkigst.’

Gewoon Geld Geven

Langdurige armoede is een veel groter probleem dan vaak wordt aangenomen. Kansfonds onderneemt actie om mensen in armoede te ondersteunen. Lees meer over ons programma Gewoon Geld Geven op de themapagina.

Ga naar de themapagina