Startbijeenkomst Alle jongeren een thuis

Bekendmaking deelnemers

Een belangrijke eerste mijlpaal van ons programma Alle Jongeren een Thuis is vandaag bereikt: er zijn 28 projecten geselecteerd die stuk voor stuk op een eigen, unieke manier bijdragen aan het creëren van een thuis voor jongeren die dat niet hebben. Tijdens een digitale startbijeenkomst op dinsdag 19 januari hebben de mensen achter de projecten en achter het bijbehorende actieonderzoek kennisgemaakt met elkaar. Na een middag vol energie, inspiratie en kennisuitwisseling is de aftrap van ‘Alle Jongeren een Thuis’ een feit.

  • Overzicht deelnemers Alle jongeren een thuis

Selectie met behulp van De Wijze Raad

De selectie van deze 28 projecten is gemaakt in samenwerking met De Wijze Raad, bestaande uit vier ervaringsdeskundige jongeren die in het verleden dak- of thuisloos zijn geweest. Een belangrijke voorwaarde voor selectie is dat de projecten bijdragen aan de voorwaarden van een ‘thuis’. Volgens jongeren bestaan deze voorwaarden uit: een dak boven je hoofd, toekomstperspectief, bestaanszekerheid, ondersteuning en talentontwikkeling.

We zijn ontzettend trots op de 28 deelnemende projecten die samen met ons een ‘community of change’ vormen om dak- en thuisloosheid onder jongeren terug te dringen en te voorkomen. De vernieuwende aanpak van veel van deze projecten laat zien hoe zaken ook ánders geregeld kunnen worden.

Willem van Sermondt projectadviseur Kansfonds

Een greep uit de projecten:

  • Housing First
    Housing First biedt jongeren een dak en geeft hen regie om te bepalen welke zorg er nodig is. Dit vanuit het uitgangspunt dat huisvesting een mensenrecht is, niet iets wat je eerst moet verdienen. In het programma doen vier organisaties mee die deze werkwijze tot de norm willen maken in Nederland.
  • Gemengd wonen
    Vaak worden kwetsbare jongeren bij elkaar geplaatst in een woongroep. Dat kan veel inclusiever vinden drie organisaties in het programma. Ze creëren een woonplek waar jongeren met en zonder een specifieke zorgbehoefte samen wonen en van elkaar leren.
  • Toegang tot onderwijs
    Voor jongeren in de Maatschappelijke Opvang is toegang tot onderwijs niet vanzelfsprekend. Het Straatconsulaat in Den Haag biedt samen met ROC Mondriaan een 14-weken traject ‘terug naar school’ voor deze jongeren. Zo krijgen jongeren weer toekomstperspectief.