‘Ik wil voor de kinderen een voorbeeld zijn’

‘Nogal wat mensen in deze wijk hebben het niet zo breed. Er zijn hier gezinnen die elk dubbeltje moeten omdraaien. In deze tijd kunnen de spanningen achter de voordeur oplopen, en dat maakt het leven van kinderen zwaarder. Ons buurthuis is nu gesloten. We zien de kinderen daardoor niet. Om toch met ze in contact te blijven, hebben we een Happy Thuis-tas gemaakt, met daarin speelgoed en wat lekkers. Dat brengen we bij ze langs. Zo laten we zien dat we ze niet vergeten zijn.'

‘Wanneer vader of moeder opendoet als we aanbellen, vragen we of het kind bij de voordeur het tasje op komt halen. ‘Hey joh’, zeggen we dan, ‘hoe gaat het nu met je?’ We kunnen de kinderen dan even in de ogen kijken en in dat korte moment zien we al snel hoe het gaat. Als het nodig is, komen we dan een keer terug voor een praatje.

Ik was ook kind in deze wijk. Hier ben ik opgegroeid. Ons gezin was best gesloten. Zoveel ik kon was ik in het buurthuis. Daar knutselden we, en dan kregen we van een Indonesische buurtmoeder limonade en een koekje. Ik heb dat zelf thuis gemist: dat iemand je laat zien hoe je er voor een ander kunt zijn. Ik wil dat voorbeeld graag zijn voor deze kinderen, om ze te laten zien dat je elkaar kan helpen als dat nodig is.

Ik denk dat de wereld een andere plek zou zijn als we wat vaker iemand helpen die we niet kennen. Maakt niet uit wie. Ik kan nauwelijks uitleggen wat je ervoor terugkrijgt, wat er met je gebeurt als je een kind vanaf vierhoog blij ziet zwaaien met de happytas. En dat je het hoort roepen: ‘Ik heb er ook eentje, ik heb er ook eentje!’. Dan schiet je toch echt wel even vol.’

Dylan Bakker_coronaverhaal

Dylan Bakker (26)

Vrijwilliger bij stichting SES – Stichting 1-0 Voor!

#alleenmetelkaar

Alleen samen kun je iemand zijn. Daarom helpen we elkaar, juist nu. Wat doen we voor de ander en wat vertelt dat over onszelf? Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen.

Meer verhalen over corona

Geef jij om een ander?

Kansfonds helpt waar niemand anders dat doet of durft. Dat doen we samen met mensen die net als wij een gedeelde verantwoordelijkheid voelen. Mensen zoals jij. Doe je mee?

Direct doneren