Alle jongeren een thuis

Een toekomst waarin alle jongeren een thuis hebben. Dat is ons streven. Met de 23 initiatieven van Alle jongeren een thuis doen we actieonderzoek naar wat er in de praktijk nodig is om dak- en thuisloze jongeren beter te helpen. Samen werken we aan een nieuw perspectief en steunen we stoere, vernieuwende ideeën die niemand kan of durft te financieren, vanuit de visie dat ieder mens telt en recht heeft op een menswaardig bestaan.

Robyn leest een boek op bed

Op onze themapagina lees je alles over de problemen waar dak- en thuisloze jongeren mee te maken krijgen.

Ga naar de themapagina

Waarom een programma?

In de periode 2014-2020 steunde Kansfonds veel projecten voor dak- en thuisloze jongeren die bouwden aan het geloof in eigen kunnen. Hoewel we veel hebben bereikt, verdubbelde tegelijkertijd in tien jaar tijd het aantal thuisloze jongeren in Nederland.

Reden genoeg om vanaf 2021 onze aanpak over een andere boeg te gooien: met meer ambitie en lef, waarbij we de systemen veranderen die oplossingen tegenwerken. Daarvoor is een structurele verandering nodig: een andere manier van denken en doen.

Andere manier van kijken en doen

Dak- en thuisloosheid is in de basis geen zorgprobleem, maar een woonprobleem. Dak- en thuisloze jongeren hebben in eerste instantie een stabiele woonplek nodig. En bestaanszekerheid: voldoende financiële middelen om van te leven, geen stress over schulden. Ze hebben een thuis nodig; een netwerk, iets doen wat ze leuk vinden en waarin ze zich kunnen ontwikkelen. In plaats van terug te wijzen naar eigen schuld en eigen verantwoordelijkheid, kijken we vooruit met de jongere. Hoe kan die weer bouwen aan de toekomst? We hebben het vertrouwen dat jongeren zelf kunnen aangeven en ontdekken wat goed is voor hen. Met vallen en opstaan. Het perspectief van de jongere staat centraal.

Gelukkig zien we steeds meer mensen en projecten die op een andere manier met dak- en thuisloze jongeren werken dan de huidige norm.

Marleen van de Ven-Sturing Programma adviseur bij Kansfonds

Van huis naar thuis: daden eerst

De initiatieven van Alle Jongeren een thuis doen het elke dag: vanuit deze nieuwe manier van denken en doen thuisgeven aan (dreigend) dak- en thuisloze jongeren. Dat werkt. Maar het gaat niet vanzelf.

In ons position paper lees je tegen welke belemmeringen zij aan lopen als ze deze nieuwe manier van kijken en doen in praktijk proberen te brengen. En we nemen je mee in de strategieën en systeemhacks die we toepassen om dak- en thuisloze jongeren tóch te kunnen helpen.

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma bestaat uit vier hoofdactiviteiten, die we weergeven in onderstaande infographic en daaronder verder toelichten.

  1. Stap 1

    Financiering

    We financieren projecten die zich dagelijks inzetten voor het realiseren van een thuis voor jongeren. De selectie van projecten is gedaan in samenwerking met een ‘Wijze Raad’ van ex-dak- en thuisloze jongeren. Deze jongeren zijn blijvend betrokken bij ons programma en vertellen wat er beter kan.

    Bekijk onze projectpartners
  2. Stap 2

    Actieonderzoek

    Om werkzame elementen uit de projecten in kaart te brengen en deze praktische kennis te bundelen, maken we gebruik van actieonderzoek. Actieonderzoek is onderzoek in de praktijk, zoveel mogelijk samen met de mensen uit die praktijk. De projecten binnen het programma reflecteren met elkaar op de knelpunten die zij tegenkomen in de praktijk en ook op wat juist soepel gaat. Op basis daarvan stellen zij hun aanpak bij, leren we welke veranderingen in Nederland nodig zijn om alle jongeren een thuis te kunnen geven en delen we relevante inzichten. Zo zorgen we dat de aanpak van deze projecten niet de uitzondering is, maar de norm.

    Lees meer over actieonderzoek
  3. Stap 3

    Stoere ideeën

    Soms is er een breekijzer nodig voor het realiseren van een nieuwe oplossing voor een probleem. Iets wat nog niet eerder gedaan is, maar laat zien hoe het wél kan. Superstoere, vernieuwende ideeën die niemand kan of durft te financieren, maar die wel nodig zijn om een verbetering te forceren. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een minimahypotheek aan jongeren of het laten ombouwen van leegstaande kantoren tot woningen voor jongeren. Kansfonds kiest samen met jongeren, projectpartners, beleidsmakers en politici de projecten met de grootste impact én haalbaarheid en maakt deze mogelijk. Een stoer project dat we op dit moment mogelijk maken is bureaucratievrij geld.

    Lees meer over bureaucratievrij geld
  4. Stap 4

    Beleidsbeïnvloeding

    Wij vinden dat alle jongeren het recht hebben op een thuis. Veel mensen zullen het hier in eerste instantie mee eens zijn. Toch is onze samenleving zo ingericht dat dit niet wordt gerealiseerd. Door stelselproblemen, door vooroordelen, door normen (een jongere moet het eerst verdienen) of door bureaucratisch gedoe. Daarom is het nodig om mensen en beleidsmakers te overtuigen van ons verhaal. Dit is enerzijds een breed verhaal, maar vanuit het actieonderzoek en de coalitie SamenThuis2030 zetten we in op gerichte beleidsbeïnvloeding.

    Lees meer over de coalitie SamenThuis2030

Dankzij dit programma krijgen wij als stichting de (financiële) ruimte om oplossingen te creëren en zo grote belemmeringen in woningdelen weg te nemen. Zoals het schrijven van een handreiking voor woningcorporaties of het ontwikkelen van tiny houses als mantelzorgwoning, waardoor meer jongeren kunnen uitstromen naar een passende kamer.

Miranda van der Deijl Kamers met Aandacht

Geef jij ook?

Wil jij bijdragen aan ons programma Alle jongeren een thuis? Dat kan middels ons donatieformulier. Alle steun is welkom.

Doneer aan ons programma

Lees meer over actieonderzoek

Waarom juist actieonderzoek dakloze jongeren aan een thuis zal helpen

Waarom lukt het onze samenleving maar niet om het aantal dak- en thuisloze jongeren terug te dringen? Ondanks alle inspanningen slapen elke nacht zo’n 12.000 jongeren op straat, in de nachtopvang of bij vrienden op de bank. Hoogste tijd voor een andere aanpak.
Nieuws
Lees het artikel

Onze projectpartners

Een veilige plek waar je je thuis voelt, waar men gelijkwaardig met elkaar omgaat, waar je gezien wordt en waar je positieve aandacht krijgt. Dat laat jongeren groeien!

Marijke Aukema Bedrijf & Samenleving

Wij zijn fan van Housing First

Bij opvang voor dakloze mensen is een eigen woning doorgaans het eindpunt. Housing First draait dit om en start met een eigen woonplek. Een eigen voordeur waar je zelf de baas bent, net zoals bij iedereen. De bewoner heeft recht op privacy en heeft wettelijke beschermde verblijfszekerheid: bij goed huurderschap kan je nooit uit huis gezet worden. Eerst een huis en vervolgens de begeleiding om te zorgen dat je jouw thuis kunt behouden. Dat is beter voor de bewoner én goedkoper voor de maatschappij. Daarom groeit de aanpak zowel nationaal als internationaal.

Lees meer op de website van Housing First

Uitgelichte artikelen

Partners die dit programma mede mogelijk maken

Podcast

In de podcast van Alle jongeren een thuis gaan Kansfonds en het Instituut voor Publieke Waarden op zoek naar manieren om jongeren aan een thuis te helpen. Jongeren, wereldverbeteraars en andere experts komen aan het woord.

Sluit je aan!

Eind 2023 presenteerden we de oplossingen die we met Alle jongeren een thuis de afgelopen drie jaar hebben getest. Heb jij een idee dat we niet mogen missen, wil je jouw expertise delen en/of op de hoogte blijven? Sluit je aan!

Sluit je aan

Contact

Heb je een vraag over ons programma Alle jongeren een thuis? Neem dan contact op met Marleen of Willem.