Welke metafoor past bij jouw inloophuis?

Tijdens de uitwisselingsdag van Fonds Franciscus kwamen projectpartners digitaal bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over gemeenschappelijke thema’s. In een van de workshops stond 'Het Levenshuis' centraal: een instrument van inloophuis House of Hope om de levenskracht van bezoekers en medewerkers in kaart te brengen.

House of Hope

House of Hope heeft inloophuizen in drie Rotterdamse wijken en werkt met meer dan 350 vrijwilligers aan de versterking van circa 1.000 gezinnen en alleenstaanden die kampen met schulden, armoede of verslaving. Ze vinden hier hun thuis.

Naast een thuisbasis, helpt House of Hope bezoekers ook bij het ontdekken en ontwikkelen van hun capaciteiten. Een hulpmiddel dat de organisatie daarvoor heeft ontwikkeld, is ‘Het Levenshuis’. Daarover vertelde Cor Hubach, directeur van House of Hope, tijdens de workshop.

Het Levenshuis is geïnspireerd op de Zelfredzaamheid-Matrix en Mijn Positieve Gezondheid. Vervolgens hebben we een vertaalslag gemaakt met de metafoor van Het Levenshuis die echt bij ons past.

Cor Hubach directeur House of Hope

Het Levenshuis

Het levenshuis is letterlijk het huis, het fundament van jouw leven, gevat in vijf aspecten die je levenskracht in kaart brengen: basisbehoeften, gezondheid, persoonlijk welzijn, relaties en zinvol leven. Door het inkleuren van stellingen op elk van die aspecten, wordt in één oogopslag duidelijk waar het huis goed in elkaar zit en waar juist ‘constructiewerk’ nodig is:

  • De fundering van het huis zijn de basisbehoeften. Zaken zoals: ‘Ik kan met mijn geld rondkomen’, of ‘Ik woon naar mijn zin’.
  • De muren staan voor gezondheid, bijvoorbeeld ‘Ik eet gezond’ en ‘Ik heb een goed dagritme’, en welzijn: ’Ik voel me veilig en ontspannen’ of ‘Ik heb vertrouwen in de toekomst’.
  • Het dak kijkt naar relaties, zoals: ‘Ik heb vrienden om me heen’ en ‘Ik steun anderen’ en bij een zinvol leven gaat het bijvoorbeeld om ‘Ik heb zinvolle dagbesteding’ en ‘Ik heb een doel en een droom in mijn leven’.
illustratie Levenshuis volgens House of Hope

Is het dak ergens lek of mist er misschien iets in de fundering? Welke onderdelen vind je het belangrijkst en wat kan je veranderen?

Het Levenshuis is een mooie metafoor waarmee House of Hope samen met haar bezoekers kijkt naar oplossingen om aan het eigen huis te bouwen en potentie, wensen en dromen te ontwikkelen en versterken.

Het Levenshuis gebruiken we regelmatig als hulpmiddel in onze gesprekken. Het is op ieder mens van toepassing, niet alleen op mensen met een hulpvraag, maar het is ook heel nuttig voor onze medewerkers en stagiairs om meer inzicht te krijgen.

Cor Hubach directeur House of Hope

Welke metafoor past bij jouw (buurt)project?

Geïnspireerd door het voorbeeld van House of Hope gingen 15 inloophuizen tijdens de workshop aan de slag met hun eigen metafoor. Het leidde meteen tot veel creativiteit en reflectie op de eigen basis van de inloophuizen.

We nodigen je uit ook met jouw inloophuis na te denken over de vraag wat de metafoor van je werkplek is. Een helder beeld van je eigen metafoor en organisatie draagt bij aan het verstevigen van je positie als inloophuis. Hoe zou je aan de hand van een metafoor beschrijven wat uniek is aan jouw project of organisatie, welke aanpak je gebruikt en waar je naartoe wilt?

Over Fonds Franciscus

Met Fonds Franciscus bieden we financiële steun, trainingen, uitwisselingsbijeenkomsten, advies en coaching op maat. We lopen samen op met de vele bezoekers en komen in actie wanneer we zien dat mensen dreigen te worden uitgesloten.

Lees meer over Fonds Franciscus