Kies! Sociale supermarkt

Bijdrage Kansfonds
€ 22.500
Projectpartner
Stichting voor Stad en Kerk Den Haag en Voedselbank Haaglanden
Locatie en jaar
Den Haag 2020

Kies! sociale supermarkt is een initiatief van STEK, Stichting voor Stad en Kerk Den Haag, en Voedselbank Haaglanden. Kies! is een rijdende winkel voor klanten van de Voedselbank in Den Haag Zuidwest. Hier krijgen ze geen krat, maar kunnen ze zelf de producten uitkiezen waar ze behoefte aan hebben. Die vrijheid vergroot hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Het recht om zelf te kiezen

Het uitgangspunt van Kies! is: uit de armoede door zelf te kiezen. Mensen in armoede verdienen kwaliteit en keuzevrijheid. Niet alleen bij de dagelijkse boodschappen, maar ook in andere aspecten van het leven. Bij de sociale supermarkt zijn ruim 30 vrijwilligers betrokken die ook een luisterend oor bieden. Zij voeren coachingsgesprekken met klanten, steunen ze om weer vastere grond onder de voeten te krijgen en hun dromen na te jagen, bijvoorbeeld met een opleiding of werk.

Kijken naar de mogelijkheden

Kansfonds steunt Kies! sociale supermarkt al sinds het in december 2017 is gestart. Sindsdien weten ruim 300 huishoudens de rijdende supermarkt te vinden en 50% van de bezoekers komt langs voor coachingsgesprekken. Vrijwilligers helpen de bezoekers om een beter perspectief te krijgen, naar de positieve aspecten te kijken en vooruit te kijken naar de mogelijkheden over twee of drie jaar. Lees het verhaal van vrijwilliger Alma hoe zij de bezoekers ondersteunt.

Lees het verhaal van vrijwilliger Alma