Taalactiviteiten en een persoonlijk netwerk voor vluchtelingen

Bijdrage Kansfonds
€ 25.000
Projectpartner
Stichting BOOST voor vluchtelingen
Locatie en jaar
Amsterdam 2023

BOOST is een unieke ontmoetingsplek in Amsterdam-Oost waar buurtbewoners en vluchtelingen uit de hele stad samen werken aan integratie. BOOST begeleidt vluchtelingen, statushouders en ongedocumenteerden naar een plek in de Nederlandse maatschappij, door het aanbieden van taallessen, activiteiten en ontmoetingen. Ruim 200 vluchtelingen en 150 vrijwilligers ontmoeten elkaar dagelijks.

Kansfonds - Boost Amsterdam ingang

Iedereen is welkom

De ingang van BOOST is op de hoek van de straat. De deuren staan wagenwijd open, van welke kant je ook komt. Je voelt je meteen welkom en dat is precies de bedoeling. Vluchtelingen, statushouders, buurtbewoners, ongedocumenteerden, expats, toevallige voorbijgangers: iedereen is welkom. Er is ontzettend veel bedrijvigheid bij BOOST, iedereen is ergens mee bezig. Of dat nu deelname is aan een taalactiviteit, koken, bijkletsen, fietsles, huiswerkbegeleiding, het lezen van een boek of het opruimen van de lunch. Er hangt een aanstekelijke, actieve sfeer en iedereen doet mee.

‘Om in te kunnen burgeren, moet je wel in contact komen met burgers.’

Pieter de Jong kernteam BOOST
Kansfonds - Boost taalles

Taalverwerving

Om goed te kunnen integreren, is het belangrijk om de Nederlandse taal te leren. BOOST biedt vluchtelingen wekelijks minimaal 3 x 2 uur Nederlandse les. De groepen zijn ingedeeld naar niveau en leertempo. Ook wordt er vijf dagen per week een taalcafé gehouden. De toegang is zeer laagdrempelig, zowel voor de deelnemers als voor de taalvrijwilligers. Het is een eenvoudige, effectieve en inspirerende manier om met elkaar in contact te komen.

Kansfonds - Boost taalcafé

Deelnemers leren er niet alleen de taal, maar ook over onderwerpen als culturele verschillen en bureaucratie. Ook kunnen zij hun persoonlijke vragen stellen en om hulp vragen. Daarnaast wordt vier keer per week een taaltheater georganiseerd, onder begeleiding van professionele acteurs. De combinatie van taalcafé, taaltheater en taalles onder één dak heeft een sterk positief effect op de taalverwerving. Sinds kort wordt een deel van deze activiteiten ook in het Engels aangeboden, om ook vluchtelingen die misschien niet in Nederland kunnen blijven een waardevolle wachttijd te bieden.

Boost fietsles voor vrouwen

Ontmoeten, ontwikkelen en meedoen

De meeste vluchtelingen komen in eerste instantie naar BOOST om de taal te leren. Van daaruit ontstaat verbinding en stimulans om ook aan andere activiteiten mee te doen. Iedereen kan zijn of haar eigen programma samenstellen. Zo is er bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, fietsles voor vrouwen, een zorgcafé, verschillende workshops en nog veel meer. Door al deze activiteiten aan te bieden, biedt BOOST tegelijkertijd een vangnet en een springplank om mee te doen in de stad.

Kansfonds draagt al sinds 2018 bij aan dit project. Bekijk de video om te weten hoe een dag bij BOOST eruitziet.

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.