Om wie gaat het?
In Nederland wonen naar schatting tussen de 23.000 en 58.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren. Maar waarschijnlijk ligt dat aantal veel hoger. Vaak wordt gedacht dat het gaat om uitgeprocedeerde vluchtelingen die op straat zijn beland. Maar dat beeld klopt niet helemaal.
Het gaat bijvoorbeeld ook om jongeren die hier geboren zijn nadat hun ouders naar Nederland kwamen om te werken, maar zonder verblijfspapieren. Om oudere migranten die hier soms al 30 jaar zijn en geen banden meer hebben met het land dat ze achterlieten. Jonge nannies die op straat worden gezet door hun ‘werkgever’. En vrouwen die na vele jaren door hun man zijn verlaten, terwijl hun verblijf nooit wettelijk goed geregeld is.
Uitsluitingsbeleid heeft inhumane gevolgen
Nederland voert een streng beleid dat illegale migratie moet ontmoedigen. Wie hier niet legaal is, heeft nauwelijks rechten. De rijksoverheid verwacht dat dit mensen afschrikt om te komen of te blijven. Maar uit geen enkel onderzoek blijkt dat dit zo is. Wat wel blijkt is dat mensen daardoor worden uitgesloten van alles wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Hun basisrechten brokkelen af.