Zelfvertrouwen dankzij paarden

Bijdrage Kansfonds
€ 20.000
Projectpartner
Spirit of Youth
Locatie en jaar
Maastricht 2021

Je wordt 18 nadat je een groot deel van je leven in de (semi)residentiële jeugdzorg hebt gewoond. Dat betekent op eigen benen staan met nieuwe verantwoordelijkheden. Maar wat als je nooit geleerd hebt hoe de maatschappij functioneert en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt? Spirit of Youth (SoY) helpt daarbij en laat jongeren tot bloei komen dankzij ‘Equine Assisted Intervention’: een methodiek waarbij paarden worden ingezet.

De speciale gave die paarden hebben is dat ze onze non-verbale communicatie lezen en zo feedback geven op wat je niet direct ziet

Peggy Duckers Oprichter Spirit of Youth

Paardenkracht

Spirit of Youth is een project voor (en door) dak- en thuisloze jongeren die kampen met beperkingen, hechtingsstoornissen of gedragsproblemen. Uitgangspunt bij het project is leren door te doen en zelf de juiste keuzes maken. SoY biedt dagbesteding en een leerwerkplaats waar jongeren de verantwoordelijkheid krijgen over twintig paarden. Ook worden de paarden ingezet als therapievorm. Jongeren krijgen hierdoor de kans om hun kwaliteiten te ontdekken en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zij worden bij dit project langdurig ondersteund door een vast maatje.

Deze video van RTV Maastricht geeft een kijkje in het project.

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Innovatieprijs

Kansfonds steunt dit project sinds 2017. Toen Peggy Duckers Spirit of Youth in 2016 begon, werd het genomineerd voor de Marie Kamphuis Prijs: een prijs voor een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de uitwisseling van praktijk en wetenschap op het terrein van maatschappelijk werk. SoY won de tweede prijs!