‘Als vrouwen uit de prostitutie willen stappen, hebben ze vaak geen huis en inkomen’

Voor een ander klaar staan, opstaan, in de bres springen. Het vergt moed en een groot hart. Want je moet het maar doen, vrijwillig. Petje af! Neem Ruth Westerhof, sinds 2020 vrijwilliger bij Het Overweeghuis in Groningen.

In het Overweeghuis vangen we vrouwen op die eraan denken om te stoppen met prostitutie. Vaak een zware keuze, omdat ze vastzitten in een bepaald leven. Ze werken voor een pooier, zijn slachtoffer van mensenhandel of kampen met een verslaving. Als het ze tóch lukt om eruit te stappen, hebben ze vaak geen huis, inkomen en sociaal vangnet. Hierdoor is de kans op een terugval groot.

Gewoon samen optrekken

In het Overweeghuis bieden we daarom een veilige plek en rust om na te denken: wat komt er op me af als ik eruit stap? En wat wil ik met mijn leven? Met een grote groep vrijwilligers houden we het huis dag en nacht draaiende. Wij zijn geen zorgverleners en werken niet met protocollen. We trekken gewoon samen op met de vrouwen in huis, op een gelijkwaardige manier. We zetten koffie, doen een wasje en zijn er voor ze als dat nodig is.

Eerste stap naar een nieuw leven

Laatst verbleef hier een jonge vrouw die drugsverslaafd was. Op een maandagochtend trof ik haar aan in de woonkamer. Helemaal in paniek. Ze had een dag later examen voor haar opleiding Visagie. Nu was ze het telefoonnummer van haar proefpersoon kwijt, met wie ze nog dingen moest afstemmen. Ik heb de telefoon gepakt en wist het nummer voor haar te achterhalen. Ook probeerde ik haar te motiveren. ‘Het is belangrijk om morgen die toets te maken, hè’ en ‘probeer op tijd te komen’. Maar ik wist niet of het bij haar binnenkwam.

De volgende middag kreeg ik een berichtje van een collega. Ze had het examen gemaakt en was geslaagd! Wat goed dat ze de afgelopen dagen bij ons was, dacht ik toen. Het feit dat er elke dag iemand in het huis is, die je aanmoedigt, ondersteunt en helpt bij het nakomen van afspraken, zorgt ervoor dat je die eerste stap naar een nieuw leven kunt zetten.’