“Ik ben zelf nooit dakloos geweest, maar wel bijna. Met mijn alleenstaande vader groeide ik op in armoede, in een half afgebouwd huis. Ik wist nooit of we er de volgende maand nog zouden wonen. Dus ik weet wel een beetje hoe jongeren die in armoede leven, zonder een dak boven hun hoofd, zich voelen.” Aan het woord is Ralf, een van de leden van de Wijze Raad. Na een turbulente jeugd vindt hij rust en een luisterend oor bij In2YourPlace, waar ze hem op de oproep voor de Wijze Raad bij Kansfonds wijzen. “Ik was meteen enthousiast. Ik denk graag mee. En dit was zelfs meer dan meedenken – we mochten echt meebeslissen.”
Jongeren vormen Wijze Raad
Voor de selectie van projecten voor het programma ‘Alle jongeren een thuis’ besloot Kansfonds samen te werken met jongeren. Vier ervaringsdeskundigen namen plaats in de ‘Wijze Raad’ en kregen een gelijkwaardige stem over welke projecten financiering moesten krijgen. Een wens die Kansfonds al langer had. Wij vroegen Myrte Lucassen, projectadviseur Kansfonds en Ralf Schrijnemeeckers, een van de leden van de Wijze Raad, naar hun ervaringen.
We wilden de doelgroep betrekken bij onze keuzes, om echt aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren.
Op één lijn
En dat is precies wat Kansfonds voor ogen had: ervaringsdeskundige jongeren laten meebeslissen over de selectie van projecten voor financiering. “We wilden de doelgroep betrekken bij onze keuzes, om echt aan te sluiten bij de leefwereld van jongeren”, vertelt Myrte Lucassen, projectadviseur bij Kansfonds. “Het lukte ons in korte tijd om genoeg jongeren te werven. Dat was voor mij een goed eerste succes. Het was ook fijn dat Up-to-Us – de organisatie die voor ons de bijeenkomsten faciliteerde en de jongeren begeleidde – boven op de communicatie zat en snel met ons en met de jongeren schakelde.”
Samen met de jongeren koos Kansfonds de projecten voor financiering uit. “We zaten daarbij mooi op één lijn”, zegt Myrte. “Daarnaast werkten de reacties vanuit het werkveld stimulerend. Aanvragers gaven aan dat de samenwerking met jongeren hen het gevoel geeft dat Kansfonds weet waar ze het over heeft. Wat mij betreft is het dus een succesvol project geweest, omdat we erin zijn geslaagd om de stem van de jongeren gelijkwaardig mee te nemen. Ondanks een best chaotisch proces, waarin we veel moesten schakelen en flexibel moesten zijn.”
Bij het lezen van de projectplannen dacht ik vaak, wow, ik wist niet eens dat dit bestaat!
Goede sfeer
Dat chaotische, dat herkent Ralf wel. “Ik zat tijdens het traject middenin een verhuizing, dus soms moest ik afspraken met Kansfonds verzetten. Maar ik heb mijn best gedaan om de projectplannen zo goed mogelijk te lezen en me in te leven. Bij het lezen dacht ik vaak, wow, dat wist ik niet eens! Bijvoorbeeld dat er gemengd wonen projecten zijn, waar studenten en jongeren samenwonen en elkaar helpen. Mooi is dat. Het leuke was verder de goede sfeer in de groep. We hebben elkaar door corona nog niet eens live gezien, maar dat gaat zeker gebeuren. Ik blijf ook zeker beschikbaar voor de Wijze Raad.”
Myrte denkt zeker nog eens een beroep te doen op de jongeren. “De Wijze Raad blijft bestaan, zodat we ook in de toekomst de jongeren kunnen vragen om met ons mee te denken bij bepaalde keuzes of concrete vraagstukken.”
Over Alle Jongeren een Thuis
Nederland telt ruim twaalfduizend geregistreerde dak- en thuisloze jongeren. En dat aantal blijft groeien. Wij geloven dat iedere jongere een thuis verdient.