‘Voor de overheid bestaan wij niet, dat voelt onmenselijk’

'Een toerist in Gambia beloofde me werk in Nederland. Dat klonk als een droom, maar werd een nachtmerrie. Alleen de reis al: hele woestijnen door en toen de Middellandse Zee over in een van mensen uitpuilende rubberboot… Het was levensgevaarlijk en angstaanjagend. Dankzij God kwam ik heelhuids aan in Italië. Vanuit daar vond ik mijn weg naar Nederland.

In Ter Apel wachtte me slecht nieuws: geen visum. Italië was het eerste Europese land waar ik aankwam, dus daar moest ik naar terug. Maar ook daar wilden ze me niet, wist ik. Het werk dat me hier beloofd was, bleek een illusie. Ik werkte zwart voor die ‘toerist’, zonder er zelf iets mee op te schieten. In Amsterdam vond ik tijdelijk onderdak in een kraakpand. Bij wat volkstuintjes in de buurt bood ik mijn hulp aan. Een vriendelijke vrouw zorgde ervoor dat ik daar af en toe werk kreeg. En later gaf ze me een kamer, waar ik voor nu mag blijven. Zonder haar hulp leefde ik nu op straat.

Man zit gehurkt op één knie in een tuin een plant bij te snoeien

Omgekeerde wereld

Mijn werk breidde zich uit, maar altijd zwart. In de bouw, als schilder, als schoonmaker, afwasser of kok. Ik haalde zelfs mijn vorkheftruckcertificaat bij een private school, omdat je daarvoor geen papieren nodig hebt. Nu probeer ik mijn eigen bedrijf op te zetten. Als ik daarmee genoeg verdien om voor mezelf te zorgen, kan ik naar de IND stappen. Ik moet bewijzen dat ik hier niet ben om uitkeringen te trekken. Het is een krom systeem: onder de radar moet ik een succesvol bedrijf runnen voordat ik in aanmerking kom voor werkpapieren. Ik moet werken zonder te mogen werken. Dat is de omgekeerde wereld.

Ik moet werken, zonder te mogen werken.

Malcolm

Vrachtwagenchauffeur

Mijn grootste droom? Een werkvergunning. Daarmee kan ik vrachtwagenchauffeur worden. Zodra ik de papieren heb, kan ik mijn Europese rijbewijs halen. Tot die tijd blijf ik sterk, kijk ik vooruit en geef ik niet op. Er staan duizenden vacatures open voor vrachtwagenchauffeur en ik wil er dolgraag een vervullen.’

Nieuw programma

Leven in een wereld die jou ontkent, afkeurt en negeert. Malcolm weet precies hoe ellendig dat is. En met hem nog duizenden anderen, die zonder verblijfspapieren in Nederland zijn. Via het nieuwe programma Een thuis zonder papieren werkt Kansfonds aan menswaardige oplossingen, samen met andere organisaties die zich inzetten voor mensen zonder verblijfspapieren.

Lees meer en doneer