Eeuwig goed doen. Uit naam van hun overleden kinderen

Ze kwamen met een aangrijpend verzoek bij Kansfonds, Evert en Grace van Zijtveld. Hun beide kinderen kwamen om tijdens de MH17-ramp. Ter nagedachtenis wilden zij een fonds op naam van de kinderen onderbrengen bij Kansfonds. Maar het fonds moest voor altijd blijven bestaan, ook als Evert en Grace er zelf niet meer zijn. Hoe ze dat aanpakten? Dit is hun verhaal.

Het is 17 juli 2014. Evert en Grace van Zijtveld nemen op Schiphol nietsvermoedend afscheid van hun kinderen. Frederique is 19. Robert-Jan 18. Ze gaan een droomreis maken met hun grootouders die ook in het vliegtuig stappen. Als Evert einde middag van zijn werk naar huis rijdt, bereiken hem de eerste berichten. ‘Alles in mij weigerde te denken dat zij in het neergeschoten vliegtuig zaten. Maar dan dringt gaandeweg het ondraaglijke door: ze komen nooit meer thuis.’

In het onvoorstelbaar diepe verdriet dat volgt, vraagt Evert het zich steeds vaker af. Wat is de zin van het leven als je kinderen je zijn ontnomen? ‘Om verder te kunnen, moest ik daar een antwoord op vinden. Het waren zulke prachtige kinderen, ze hadden altijd oog voor de ander. Kon ik dat misschien voortzetten? En ze zo laten voortleven?’ Samen met zijn vrouw besloot hij om binnen Kansfonds een fonds op naam op te richten: het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds.

Kansen vergroten

Het fonds bestaat nu een aantal jaren en is volop in ontwikkeling. Terwijl het fonds het eerste jaar één project uit naam van Frederique en Robert-Jan financierde, zijn het er nu twee tot drie per jaar. Stuk voor stuk bedoeld om kwetsbare kinderen tussen de 6 en 18 jaar te helpen aan een sterkere basis in hun bestaan. Bijvoorbeeld door ze te inspireren om hun dromen na te jagen. Hun talenten te ontdekken. En keuzes te maken die hun kansen op bestaanszekerheid vergroten.

In het fonds stortten Evert en Grace het geld dat Frederique en Robert-Jan hadden verdiend met hun bijbaantjes. Het echtpaar vulde dat bedrag aan vanuit hun eigen vermogen. Ook hebben Evert en Grace het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds opgenomen in hun testament. Maar Evert wil meer. Hij wil niet alleen dat het fonds eeuwigdurend bestaat, maar dat het ook geld genereert om meer projecten mogelijk te maken. Met hulp van Kansfonds werft hij donaties om dat te bereiken. Particulieren, kerken en bedrijven dragen bij.

Geefkring

De meest recente actie is de geefkring. Dat is een vorm van filantropie waarbij mensen gezamenlijk eigen geld doneren aan hetzelfde doel. In dit geval dus aan de projecten die passen bij het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds. ‘Mensen treden met een minimumbedrag toe tot de geefkring. Samen bepalen zij aan welke projecten die Kansfonds voorstelt, het geld wordt besteed.

Inmiddels bestaat de geefkring uit drie deelnemers. Nu is het zaak om de zichtbaarheid en naamsbekendheid ervan te vergroten. Samen met Kansfonds worden er contacten gelegd, relaties aangegaan. En ook verhalen gedeeld over bezochte projecten, om anderen te inspireren.

Heeft het fonds op naam hem de zin van het bestaan weer helpen vinden? Evert knikt. ‘In gedachten denken Frederique en Robert-Jan met me mee. Ik stel me dan voor: welke projecten zouden zíj kiezen? Hoe zouden zij zelf kinderen aan een betere toekomst helpen? Zo hou ik ze dicht bij me. Elke dag.’

Tekst door Cecile Vossen

Contact

Wil je onderdeel worden van de geefkring van het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld fonds? Neem dan contact op met onze adviseur filantropie.

Help jij ook mee?

In het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld fonds zit onder meer de gift die Frederique en Robert-Jan van hun ouders kregen op hun achttiende. Ook zit het geld dat zij zelf verdienden met hun bijbaan bij de supermarkt in het fonds. ‘Ik weet zeker dat ze dit een hele mooie bestemming hadden gevonden’, zegt Evert van Zijtveld. Ook anderen kunnen een donatie doen in het fonds. Graag zelfs. ‘Ter herinnering aan Frederique en Robert-Jan. En voor de kwetsbare kinderen die met een beetje hulp een mooie toekomst in het verschiet hebben.’ Help jij ook mee?

Je kunt altijd opzeggen. Vragen? Bel naar 035-6249651.

Waarom Evert en Grace van Zijtveld kiezen voor Kansfonds

  • De persoonlijke klik
  • 100% van de inleg gaat naar de doelstelling
  • Kansfonds neemt al het administratieve werk uit handen
  • Goede selectie van kansrijke projecten
  • Inspirerende projectbezoeken
Lees hier meer over een fonds op naam

Op projectbezoek met Evert van Zijtveld