Dakloosheid in het juiste perspectief

Bijdrage Kansfonds
€ 50.000
Projectpartner
Stichting Journallab
Locatie en jaar
Utrecht 2022

Een man in verwaarloosde kleding slapend op een vies bankje in een park. Of iemand die op straat om geld vraagt, met een vuilniszak of fles drank onder de arm. Dak- en thuisloze mensen worden in de media vaak op een eenzijdige manier in beeld gebracht. Onterecht, want ze zijn er in alle soorten en maten. Van doorgewinterde mensen die vaak buiten slapen tot dak- en thuisloze jongeren en economisch daklozen die van bank naar bank hoppen bij bekenden.

Toen onderzoekers van Journallab verschillende media doorspitten, ontdekten ze dat er nauwelijks foto’s bestaan die dit brede spectrum laten zien. Zo staan er maar weinig vrouwen en jongeren op foto’s rondom dak- en thuisloosheid. Terwijl juist het aantal jonge daklozen de afgelopen jaren steeg. Het belang van representatief beeldmateriaal is niet te onderschatten. Door eenzijdig en stereotiep beeldgebruik hebben veel dak- en thuisloze mensen last van stigma’s. En dat houdt negatieve associaties in stand.

Tijd voor een make-over

Het onderzoek van Journallab leidde tot veel herkenning. Meerdere zorg- en welzijnsorganisaties en beleidsmakers beaamden de impact van onjuiste beeldvorming en kwamen in actie. Te beginnen met een initiatief van Journallab zelf. Ze nodigden fotografen en illustratoren uit om nieuw, realistisch werk te maken over het leven van dak- en thuisloze mensen.

Zo maakte fotograaf Dingena Mol een eigentijdse versie van haar veelgebruikte foto van een dakloze man van middelbare leeftijd op een bankje in het park. Het nieuwe beeld, geschoten op precies datzelfde bankje, toont een jonge vrouw die op haar telefoon kijkt. Naast haar staan, in plaats van een blikje bier, een rolkoffertje en een flesje water.

Beeldbank

Inmiddels is er het Beelddepot, de beeldbank van Stichting Journallab. Goed gevuld met divers beeld van verschillende fotografen. Wat de beelden met elkaar overeen hebben, is dat ze een inkijkje in de werkelijke situatie van dakloze jongeren geven, zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen.

Neem een kijkje in de beeldbank