De week wordt georganiseerd door de jongeren van het Straat Consulaat in Den Haag, waarvan Gio en Femke er twee zijn. Zij zetten zich al langere tijd in als ervaringsdeskundige. Femke kiest hierbij soms de confronterende weg en gaat de discussie aan. “Ik ben zelfs in gesprek gegaan met een huisjesmelker. Ik had er weinig van verwacht maar na het gesprek keek hij toch anders naar dakloze mensen. Misschien gaat hij zelfs kamers beschikbaar stellen”. Gio gaat meer voor de zachte weg, door zijn verhaal te vertellen. Hij hoopt zo dat er meer compassie komt voor dakloze mensen. We spraken met Gio en Femke over het belang van beeldvorming en destigmatisering van dak- en thuisloze mensen.
Vooroordeel
Het dominante beeld van dakloosheid is nog steeds een dakloze oude witte man op een bankje, onverzorgd en met een biertje. Gio vindt dit beeld niet fair. “Niet iedereen is zo. Dakloosheid is vaak een heel proces tot je uiteindelijk misschien in een situatie komt op zo’n bankje”. Femke vult aan: “Het gebeurt wel, maar het beeld is eenzijdig. Terwijl dakloosheid juist veelzijdig is”.
We raken in gesprek over waarom dat eenzijdige beeld een probleem is. Het pijnlijkste vinden Gio en Femke dat het beeld vooroordelen versterkt. Bijvoorbeeld het vooroordeel dat dakloosheid altijd samen gaat met persoonlijke problematiek, zoals een verslaving aan drank en drugs. “Hierdoor denken mensen dat wanneer iemand bedelt op straat dit geld wel op zal gaan aan bier. Het beeld is bovendien niet menselijk, en dat doet pijn. Want ook die man op dat bankje heeft een verhaal”, legt Femke uit.