De impact van Kamers met Aandacht

Bijdrage Kansfonds
€ 100.000
Projectpartner
Kamers met Aandacht
Locatie en jaar
Landelijk 2024/2025

Dit jaar viert Kamers met Aandacht haar vijfjarige bestaan. Vandaag werd dat gevierd met een bezoek van de Koning. Wij vonden het eervol om het escape spel Thuis tijdens zijn bezoek te mogen verzorgen. Vanaf de start van Alle jongeren een thuis trekken we met Kamers met Aandacht op. Tijd voor een terugblik.

Hoe het begon

Eind 2020 deed Bianca van der Neut voor Kamers met Aandacht een aanvraag om deel te nemen aan Alle jongeren een thuis. Bianca had het gat voor jongeren na de overgang na Jeugdzorg lang genoeg bestudeerd en dacht: dit kan beter. Wat nu als we deze jongeren (18 – 23 jaar), die best zelfstandig kunnen wonen maar net wat ondersteuning nodig hebben, een kamer bieden bij particulieren. Mensen met een kamer over én wat aandacht. Begin 2020 was de stichting gestart in 11 gemeenten in en rond Utrecht, maar formuleerde Bianca de ietwat ambitieuze doelstelling: “Over 5 jaar moet het voor alle jongeren uit de Jeugdzorg mogelijk zijn om gebruik te maken van een Kamer met Aandacht”.  

Kamers met Aandacht - Miranda van der Deijl voor een tiny house

Tijd en ruimte om belemmeringen weg te nemen

Kamers met Aandacht was nog klein maar er was al interesse vanuit verschillende gemeenten. Dit zorgt voor steeds meer uitdagingen; steeds vaker komen belemmeringen naar boven die ervoor zorgen dat beschikbare kamers onbenut blijven. Bijvoorbeeld bij hypotheekverstrekkers die niet willen meewerken aan de onderhuur, ingewikkelde vergunningen bij het plaatsen van een tuinhuisje of regels in het korten op de bijstand. Gemeenten struikelen over hun eigen beleid

Aan Kansfonds werd financiering gevraagd die Kamers met Aandacht tijd gaf om deze belemmeringen weg te nemen. Zo konden ze het casusniveau ontstijgen en de belemmeringen voor eens en altijd aanpakken. Dit klonk ons als muziek in de oren en nadat ook onze wijze raad van jongeren met ervaringskennis overtuigd was van onder andere de keuzevrijheid van jongeren (“Je hoeft toch niet verplicht met die verhuurder te eten?”), gingen we van start. Projectleider Miranda van der Deijl werd aangesteld en had als motto: Geen kamer onbenut’.  

Resultaten

Inmiddels is Kamers met Aandacht actief in 98 gemeenten en is het mede door een campagne van het Vergeten Kind mogelijk om in heel Nederland een kamer aan te bieden aan een jongere. Er is nog genoeg werk te verzetten, maar de grote ambitie uit 2021 kun je als behaald beschouwen. En op alle belemmeringen is vooruitgang geboekt. Zo biedt een aantal gemeenten de mogelijkheid om een Tuinkamer vergunningsvrij te verhuren onder het mom van mantelzorg, er zijn meerdere woningbouwcorporaties waar Kamers met Aandacht inmiddels mee samenwerkt én op een aantal plekken zijn er Huizen Met Aandacht gerealiseerd waar jongeren zelfstandig wonen.  

Daarnaast is het gelukt om de uitdagingen onder de aandacht te krijgen bij het Ministerie van Volkshuisvesting. Inmiddels hoor je Minister Mona Keijzer veelvuldig verkondigen dat zij de hobbels in hospitaverhuur gaat wegnemen. Dit gaat helpen om ook de laatste hypotheekverstrekkers in de meewerkstand te krijgen. En er volgen aanpassingen die zullen vergemakkelijken een kamer te verhuren, doordat de huurovereenkomst afloopt wanneer het huis van de hospita wordt verkocht. 

Miranda aan het woord:

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Aflevering 4 – Alle jongeren een thuis: Geen kamer onbenut

In deze aflevering spreken we met Miranda van der Deijl, projectleider bij Kamers met Aandacht. Met het motto om geen kamer onbenut te laten, zoekt zij naar leegstaande kamers bij particulieren.
Podcast
Luister de podcast

Waarom is Kamers met Aandacht succesvol?

1. Een enthousiast team

Als wij meedenkkracht zoeken dan komen we heel vaak uit bij de mensen van Kamers met Aandacht. Zij zetten zich namelijk vaak in bij tal van toffe projecten gericht op huisvesting. Naast enthousiasme zien wij volharding en tactisch inzicht. Tegenwind resulteert bij hen niet in opgeven, maar zorgt voor extra brandstof om uitdagingen op een andere manier op te lossen.

Ik herinner mij dat Bianca vertelde dat een belangrijke financier onverwacht wegviel. Op een buurtborrel liep ze een projectontwikkelaar tegen het lijf en Bianca besloot de borrel niet te verlaten voordat ze een toezegging had. Typisch Bianca!

Esther Vogel communicatieadviseur Alle jongeren een thuis

2. Samenwerking

Kamers met Aandacht heeft door met wie ze moeten samenwerken. In hun landelijke lobby trekken ze bijvoorbeeld op met Onder de Pannen en Hospi Housing, initiatieven die ook inzetten op hospitaverhuur. In Haarlem werkt de stichting samen met andere initiatieven voor jongeren zoals de woonplekken van Bedrijf & Samenleving. Soms gaat een samenwerking ten koste van je eigen zichtbaarheid, maar Kamers met Aandacht weet wanneer het nodig is de krachten te bundelen.   

3. Verhuurders

Zonder de verhuurders, de hospita’s, geen Kamers met Aandacht. Het blijft bijzonder dat mensen hun huis en hart openstellen voor een jongere die dat goed kan gebruiken. Daarbij horen we vaak terug dat de hospita’s de reuring en gezelligheid van een jongere in huis erg waarderen. Een aantal hospita’s zijn ook volhardend en wurmen zich door heel wat bureaucratie aan vergunningen en gedoe, echt fantastisch.  

Tijdens het vijfjarig jubileum vertelde Miranda mij dat al haar kinderen inmiddels zijn uitgevlogen. Dus komt in haar eigen huis nu ook een Kamer met Aandacht, een prachtig voorbeeld van practise what you preach.

Marleen van de Ven – Sturing programma adviseur Alle jongeren een thuis

Lees ook:

  • Alle jongeren een thuis

    Met elkaar werken we aan een nieuw perspectief en steunen we stoere, vernieuwende ideeën die niemand kan of durft te financieren.

    Alles over Alle jongeren een thuis