‘Het inloophuis voelde als mijn enige thuis’

Sommige mensen blijven je verbazen. Met hun doorzettingsvermogen, diepe vertrouwen of grenzeloze inzet voor anderen. Zo ook Vivienne (58).

Lachende mevrouw met overhemd tussen kledingrekken

In een oogopslag heeft ze je kledingsmaak in de smiezen. Dan duikt ze de rekken in, op zoek naar tweedehands parels, om je in no-time een vintage outfit aan te meten. Vivienne draait de weggeefwinkel bij inloophuis De Ruimte met veel plezier. Niet gek, want ze was jarenlang filiaalleider bij verschillende kledingwinkels. Tot het niet meer ging. Vivienne kampt met een bipolaire stoornis en fibromyalgie, waardoor ze op haar 33e volledig werd afgekeurd. Een flinke klap. ‘Het gaf me het gevoel dat ik niets meer waard was. Dat maakte me erg verdrietig en onzeker. Ik sloot mezelf op in huis en kwam nauwelijks nog buiten.’

Een jaar later raapt ze al haar moed bijeen en belt de vrijwilligerscentrale. Dat blijkt een goede zet. Er is een openstaande functie voor gastvrouw bij inloophuis De Ruimte in Almere. Een paar ochtenden per week kan ze daar bezoekers ontvangen en hen een luisterend oor bieden.

Ze gaat aan de slag, en zo krijgt haar leven plots een positieve wending. ‘Ik leefde ontzettend op van de contacten. Thuis alleen lukte het niet om m’n draai te vinden, hier wel. Na een tijdje vroegen ze of ik een weggeef winkeltje wilde starten in het inloophuis. Een geweldig concept! Zo’n plek levert nog meer leuke contactmomenten op.’ Hiervoor zamelt Vivienne kleding in via de buurt, zoekt alles uit en wast de boel. ‘Het inloophuis en winkeltje voelden een tijdje als mijn enige thuis. Nu ik wat beter in m’n vel zit, voel ik me in mijn eigen huis ook weer goed.’

Mede lezen?

Het verhaal van Vivienne komt uit de lente-editie van ons kwartaalmagazine Mede Mogelijk Maken. Wil je meer inspirerende verhalen lezen en op de hoogte blijven van onze projecten? We sturen het magazine graag aan je toe.

Stuur mij Mede
  • Inloophuizen

    Inloophuizen zijn een veilige haven voor mensen zonder thuis. Maar ze verkeren in ernstige financiële nood.

    Alles over Inloophuizen