Beeldvorming bestaanszekerheid

Mensen die van weinig geld moeten rondkomen, worden in de media en politiek vaak op een eenzijdige manier in beeld gebracht. Bovendien herkennen zij zich vrijwel nooit in dat beeld, of het nou in een geschreven tekst is, op foto’s of in televisieprogramma’s. Taal en beeld kunnen stereotypen in hoofden planten. Stereotypen die niet bijdragen aan de oplossing van een complex vraagstuk als armoede. Daarom heeft Kansfonds met ervaringsdeskundigen, journalisten en fotografen handreikingen opgesteld en een beeldbank gemaakt voor iedereen die hierover schrijft en spreekt.

‘Waarom mag ik niet lachend op de foto?’

Journalisten Rasit Elibol en Kim van Keken maakten een analyse over deze beeldvorming in de media en de politiek door de jaren heen. Waar komen de beelden vandaan en hoe hebben zij de besluitvorming lokaal en landelijk beïnvloed? Ze gingen in gesprek met ons Expertiseteam van ervaringsdeskundigen en spraken met experts op het gebied van framing en sociologie om antwoord te vinden op vragen als: hoe ingrijpend veranderen stereotypen de levens van mensen? Het resulteerde in een journalistiek artikel, gepubliceerd door De Groene Amsterdammer. Lees het artikel of de korte versie:

Hoe dan wel? Een handleiding voor journalisten en beleidsmakers.

Woorden en beelden doen er dus toe. Maar censuur is geen oplossing. Wat wel helpt: journalisten en beleidsmakers die bewuster kiezen hoe ze armoede verwoorden en verbeelden. Daarom hebben we met ervaringsdeskundigen negen handreikingen opgesteld voor iedereen die hierover schrijft en spreekt.

Bekijk de handleiding
Priscilla en haar kinderen in een liefdevol en gezellig thuis.

Beter beeld: rechtenvrij beschikbaar

We werken met fotograaf Linelle Deunk aan nieuwe foto’s met mensen uit ons Expertiseteam. De eerste beelden zijn al beschikbaar in onze rechtenvrije beeldbank.

Naar de beeldbank

In gesprek: bijeenkomst voor media, politici en beleidsmakers

Om de bewustwording rond beeldvorming te vergroten, organiseren we met ervaringsdeskundigen en andere experts een bijeenkomst voor media, politici, beleidsmakers en andere geïnteresseerden. Daarbij zoomen we in op vragen zoals:

  • Wie bepaalt het narratief en waarom?
  • Welke lens gebruik je en vanuit welk mensbeeld vertrek je?
  • Welke verantwoordelijkheid, dilemma’s en afwegingen spelen daarin mee?
  • Hoe halen we de berichtgeving weg van stereotyperingen?

Interesse in de bijeenkomst?

Wil je op de hoogte blijven en deelnemen aan de bijeenkomst over beeldvorming rondom armoede en bestaanszekerheid? Laat dan je gegevens achter. We sturen je binnenkort een uitnodiging.

Aanmelden