Ongedocumenteerden

Het leven van ongedocumenteerden staat letterlijk stil. Ze hebben geen thuis. Kansfonds maakt zich sterk voor deze groep mensen.

Het probleem

Ongedocumenteerde mensen zijn mensen zonder een geldige verblijfsvergunning die niet terug durven of kunnen keren naar het land waar ze zijn geboren. Dit maakt het leven voor hen in vele opzichten moeilijk. Ze hebben vaak al veel meegemaakt, en zitten nu in een situatie waarin ze geen betaald werk mogen doen en zijn uitgesloten van de gewone sociale voorzieningen. Ze vallen tussen wal en schip. Het gebrek aan een goed vangnet vergroot de kans op uitbuiting en misbruik en de uitzichtloosheid van hun verblijf kan leiden tot allerlei psychische problemen.

Onze aanpak

Voor Kansfonds telt ieder mens. Daarom ondersteunen wij een breed scala aan projecten die gericht zijn op activering en begeleiding van ongedocumenteerde mensen. Zo verlenen wij organisaties die zich inzetten voor deze groep een exploitatiefinanciering. De organisaties die wij steunen staan náást ongedocumenteerden, ze kijken met hen mee en zorgen samen met hen dat ze weer grip krijgen op hun leven. Dat kan door het bieden van activiteiten voor een zinvolle dagbesteding, waar wij als fonds aan bijdragen. Daarnaast bieden organisaties die wij ondersteunen ook vaak medische en juridische begeleiding, omdat er op juridisch gebied veel mis kan gaan.

Zonder papieren valt deze groep bijna overal buiten. Daarom steunen we specifiek projecten die mensen helpen om aan hun toekomst te werken. Samenleven doe je immers samen. We zetten in op waardigheid, eigen kracht en zelfregie.

Tessa Smets Projectadviseur Kansfonds

Geef jij ook?

Help jij ons mee om ongedocumenteerde mensen te ondersteunen die zo ernstig buiten de boot vallen? Ze hebben onze hulp hard nodig.

Doneer direct

Contact

Heb je een vraag over ongedocumenteerden? Neem dan contact op met een van onze programma-adviseurs.

Nieuwsbrief

Ontvang mails over ongedocumenteerden

Wil je meer weten over ongedocumenteerden? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.