Advocaat van de Friese straat

Bijdrage Kansfonds
€ 40.000, waarvan € 20.000 uit het Fûns Lok op ien
Projectpartner
Stichting Straatadvocaat Leeuwarden
Locatie en jaar
Leeuwarden 2020 - 2021

Ze dragen geen toga en werken ook niet vanuit de rechtbank. Wél pleiten de straatadvocaten van Leeuwarden dagelijks voor de rechten van dak- en thuislozen. Ze komen op voor hen die de weg naar hulpverlening niet weten te vinden. Samen leggen ze contact met de zorg of gemeente.

De sociaal werkers van Stichting Straatadvocaat benaderen de dak- en thuislozen proactief op straat. Ze zijn allemaal ervaringsdeskundige en zelf ook verslaafd of dakloos geweest. Daarom weten ze wel waar ze hen kunnen vinden. Vaak is dat in het park, het station of de coffeeshop. Door hun achtergrond maken ze gemakkelijker contact met de doelgroep dan de reguliere hulpverlening.

Onafhankelijke hulp

De meeste mensen die we helpen, hebben weinig vertrouwen in de gemeente en zorginstellingen. Daarom is onze stichting onafhankelijk’, vertelt voorzitter Eric Rudolphi (64). ‘We zijn geen hulpverleners, maar dienstverleners. We denken met ze mee en behartigen hun belangen bij zorginstanties en de gemeente. Zij willen of kunnen door allerlei redenen niet in gesprek met hulpinstanties. Daarom proberen wij ze een duwtje in de goede richting te geven en bieden we aan om mee te gaan. Op die manier helpen we om de boodschap helder te verwoorden, zodat ze begrijpen wat er van ze verwacht wordt.’

The Living Museum

De organisatie is een kleine twee jaar oud. Een eigen kantoor staat hoog op het verlanglijstje. ‘De intakegesprekken met cliënten deden we eerst vanuit ons eigen huis’, vertelt Eric. ‘Om de veiligheid van onze straatadvocaten te waarborgen, zijn we daarmee gestopt. De terrassen en cafés werden onze intake-locaties.’ Maar dan gooit de lockdown roet in het eten en moet ook de horeca haar deuren sluiten. Er zit maar één ding op: razendsnel een eigen pand vinden. En dat lukt. Binnenkort opent de stichting “The Living Museum”: een kantoor en atelierruimte ineen, speciaal voor daklozen én kunstenaars.”

Kunst geneest

De stichting wil meer dan alleen een werkruimte voor de straatadvocaten. Daarom gaat ze een samenwerking aan met Rokus Loopik, bedenker van het concept The Living Museum. Een plek waar mensen kunst maken en tegelijkertijd werken aan hun herstel. Eric: ‘Ook professionele kunstenaars bieden we atelierruimte in het pand. We hopen op een mooie chemie tussen deze twee doelgroepen. Dankzij hulp van Kansfonds, de provincie en het bedrijfsleven opent The Living Museum binnenkort haar deuren voor bezoek, mits het coronavirus het toelaat.’

Hou de website van Stichting Straatadvocaat in de gaten voor de openingsdatum.

Fûns Lok op Ien

Kansfonds werkt samen met de provincie Fryslân. Daar zijn we ontzettend trots op. De provincie startte bij ons een Fonds op Naam en geeft Kansfonds zo de financiële middelen om sociale projecten in hun eigen provincie te steunen. Met ons grote netwerk op lokaal niveau selecteren en begeleiden we die projecten zorgvuldig, zodat het geld uit hun Fonds op Naam goed terecht komt.

Lees meer over het Fûns Lok op ien