Corona

Het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. De gevolgen van de crisis en de maatregelen vanuit de overheid zorgen met name bij kwetsbare groepen voor veel problemen. Kansfonds steunt initiatieven die inspringen op acute nood en initiatieven die juist nu doen wat nodig is.

Vooruit kijken: nieuwe werkelijkheid, nieuw perspectief

De gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Vooral voor de meest kwetsbare groepen, zoals dak- en thuislozen, ongedocumenteerden en mensen die leven in armoede. De nieuwe werkelijkheid vraagt om vernieuwende ideeën, aanpassingen of een geheel andere aanpak. Kansfonds steunt initiatieven die zich juist nu hiervoor inzetten.

Via social media en een mailing aan projectpartners deden we een oproep om samen vooruit te kijken en deze uitdagingen aan te pakken. Aanvragen konden worden ingediend tot 15 mei. Inmiddels hebben we een mooi aantal aanvragen ontvangen, waar we enthousiast mee aan de slag gaan. Heb je een aanvraag ingediend? We streven ernaar je voor 30 juni te berichten of je aanvraag is gehonoreerd.

Noodhulp: eerste levensbehoeften

Naast de ondersteuning van initiatieven die vooruit kijken, dragen we ook nog steeds bij aan directe noodhulp. Door de coronacrisis zijn veel mensen geraakt. De werkloosheid neemt toe en er is nog weinig perspectief voor de groepen die al kwetsbaar waren. Kansfonds heeft het afgelopen jaar veel initiatieven gesteund die insprongen op deze problemen. Omdat de nood nog steeds heel hoog is, hebben wij voor dak- en thuislozen, ongedocumenteerden en mensen die in grote armoede leven onze noodhulp verlengd tot en met september 2021. Wij dragen bij aan leefgeld, menswaardige opvang en voedselvoorziening voor deze kwetsbare groepen.

Projectpartners delen ervaringen en tips

We merken dat veel organisaties tijdens deze crisis met dezelfde uitdagingen worstelen, er valt dus veel van elkaar te leren. In een korte publicatie bundelde Avance de tips van projectpartners om de drie grootste uitdagingen te boven te komen.

 

Bekijk de publicatie (pdf)
Corona boodschappen

Initiatieven die wij steunen

Kansfonds heeft in maart 2020 direct 300.000 euro in het Calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland gestort. Wij steunen daarnaast veel andere initiatieven die zich inzetten om kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te loodsen. Bijvoorbeeld FairWork, dat opkomt voor de arbeidsrechten van ongedocumenteerden. Of Straatadvocaat Leeuwarden, dat actief op zoek gaat naar dak- en thuislozen om hen te informeren en te beschermen tegen het coronavirus.

Meer corona-initiatieven

De manier waarop Kansfonds ons steunt in deze crisisperiode is echt hartverwarmend. Ze hebben ontzettend snel geschakeld om ons te kunnen voorzien van de steun die nu zo hard nodig is. Wij, en met ons alle klanten van de voedselbanken in Nederland, zijn Kansfonds dan ook erg dankbaar.

Caroline van der Graaf-Scheffer Bestuurslid Voedselbanken Nederland

Geef jij ook?

De gevolgen van de coronacrisis worden steeds zichtbaarder. We steunen de projecten die juist nu oplossingen bieden voor de meest kwetsbare mensen. Doe je mee?

Doneer aan coronahulp
Nieuwsbrief

Ontvang mails over coronahulp

Wil je meer weten over onze coronahulp? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

  • * = verplichte velden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.