‘Ik was al bezig met effectief altruïsme, een filosofie gericht op het maximaliseren van de impact van ‘goed doen’. Ik wilde graag doneren met waarde. Indirect heeft mijn werk mij op het pad van Kansfonds gebracht. Ik werk bij een startup die psychedelische ceremonies houdt. Ik wilde dat zelf ook een keer ondergaan. Tijdens zo’n sessie kwam het woordje ‘thuis’ sterk bij mij op. Ik realiseerde me toen dat ik mij op heel veel plekken thuis voel: bij mij gezin, familie, vrienden, op mijn werk. Het bracht mijn gedachten bij mensen in ons land die helemaal geen thuis hebben. Die geen veilige en vertrouwde omgeving kennen.
‘Dit is de eerste keer dat ik zo serieus bezig ben met een donatie’
Donateur Paul Berger (42) voelt zich een gezegend mens. Hij is opgegroeid met een dak boven zijn hoofd, komt uit een liefdevolle familie en heeft nooit geldproblemen gekend. Het besef dat dit een groot geluk is en niet vanzelfsprekend, maakt dat hij nu donateur is van Kansfonds.
Geluk, of pech
Na uitgebreid onderzoek kwam ik uit bij Kansfonds. De gedachtegang van het fonds sluit direct aan bij mijn overtuiging. Het hebben van een thuis: dat is zó essentieel. Kansfonds hanteert het begrip ‘omzien naar elkaar’. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. Het is toch wrang dat er gezinnen zijn die wakker liggen van hun schuld, terwijl verderop iemand anders een paar ton op de spaarrekening heeft? Ik ben ervan overtuigd dat zo’n verschil vooral ontstaat door geluk, of pech. Rijkdom is niet je eigen verdienste, zo voel ik dat echt. Het is heel simpel: je hebt mazzel met waar je wieg staat – of niet.
Het hebben van een thuis: dat is zó essentieel.
Vertrouwen in de mens
Ik had mazzel. Tijdens mijn carrière heb ik het geluk gehad een financiële buffer te kunnen aanleggen. Een deel van dit spaargeld zet ik nu in om anderen te helpen. Dat voelt soms als een druppel op een gloeiende plaat, maar toch… Het geeft een positieve impact; op mensen, op gezinnen. Ik stel ook bewust geen voorwaarden aan mijn donatie. Ik heb vertrouwen in Kansfonds, zoals zij vertrouwen in de mens vooropstellen.
Iedereen verdient dezelfde kans op een goed leven. Als dat door pech of een verkeerde keuze niet lukt, moeten anderen te hulp schieten. Dit is de eerste keer dat ik zo serieus bezig ben met een donatie. Ik wil me ook op andere vlakken inzetten voor deze doelgroep. Wat nu als we als samenleving een paar miljard in een fonds stoppen om een streep door alle probleemschulden te zetten? Ik wil onderzoeken of dat mogelijk is.’
Iedereen een thuis
Onze missie is niet gemakkelijk, maar wij geloven dat met doen, durven en doorpakken ‘iedereen een thuis’ realiteit kan worden. Dat begint klein door een dakloos mens te huisvesten, dat wordt groter door honderden gezinnen gewoon geld te geven en dat wordt onvermijdelijk als we samen met vele initiatieven een vuist vormen. Doe je mee?