Gewoon geld geven

Hoe kunnen we de armoede in ons land doorbreken? Kansfonds onderzoekt wat het oplevert als je gezinnen gewoon geeft waar het ze aan ontbreekt: geld. Ook zetten we maatschappelijk op de kaart wat de problemen én oplossingen zijn rond armoede. En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken.

Armoedeleed in Nederland

Uit alles blijkt: armoede is slopend. Het is de ziekmakende stress, het uitzichtloze, de impact op alle levensterreinen. En dat vaak een leven lang. Een half miljoen Nederlandse huishoudens leeft in armoede. Daarnaast is er een groeiend aantal mensen dat het hoofd nauwelijks boven water kan houden.

We hadden een goed leven, tot de zaak failliet ging. Ik werd ziek, mijn man belandde in een depressie. Dag en nacht waren we bezig met overleven. Dat uitzichtloze, de stress, dat je je nauwelijks nog mens voelt in de menigte. Dat sloopt je. Het sloopt je denken, je relatie, je leven, je alles. Tot er niets meer overblijft. Behalve dan die schulden.

Jos (57)

Het échte probleem

Jarenlang hebben organisaties ingezet op allerlei oplossingen om mensen in armoede te helpen. Kansfonds ook. Zoals sociale steun bieden en een schuldhulpmaatje inzetten. Maar het is niet genoeg – en dat zal het ook nooit zijn. Want met het belangrijkste probleem doen we niks. Mensen in armoede ontbreekt het gewoonweg aan genoeg geld om van rond te komen.

De oplossing

Kansfonds gaat gezinnen in armoede gewoon geld geven: €150 per maand. Twee jaar lang. We zetten er geen enkele verplichting tegenover. Want we vertrouwen erop dat de gezinnen heel goed zelf kunnen bepalen waar ze het meeste behoefte aan hebben. Uit studies in het buitenland blijkt dat zo’n aanpak werkt. Meer financiële armslag heeft direct effect op álle levensterreinen.

Wat we gaan doen

We maken die aanpak uit het buitenland passend voor de Nederlandse situatie. Zo kun je mensen met een uitkering bijvoorbeeld niet zomaar geld geven. Dan worden ze gelijk gekort op hun uitkering en raken ze nog verder in de problemen. Daarom gaan we dit samen met de Hogeschool in Amsterdam onderzoeken. Met de leerpunten zetten we een grootschalig experiment op dat uniek is voor Nederland.

Het effect van ‘gewoon geld geven’ aan Zaanse gezinnen in armoede

Gemeente Zaanstad doet als eerste gemeente mee aan het onderzoek naar de effecten van een onvoorwaardelijke, maandelijkse gift aan gezinnen met een bijstandsuitkering. Tegelijk met het onderzoek stelt Zaanstad regels op voor het vrijlaten van giften op de bijstandsuitkering.
Nieuws
Meer over de aanpak in Zaanstad

Wat we teweegbrengen

Met dit experiment helpen we niet alleen de gezinnen die meedoen. We zetten het ook in als breekijzer tegen armoede. Want onze samenleving houdt mensen vaak onbedoeld gevangen in hun situatie. De bijstand is laag. Er is veel wantrouwen en controle. En we zijn vaak hard in ons oordeel over armoede: dat is vast je eigen schuld. We gaan zichtbaar maken wat het echte verhaal is achter armoede. Én hoe de armoedebestrijding anders kan.

 1. Stap 1

  Geld geven

  • 2 jaar
  • €150 per maand
  • 150 gezinnen
  • Zonder verplichtingen en tegenprestaties
 2. Stap 2

  Onderzoeken

  • Succes- en faalfactoren
  • Businesscase kosten en opbrengsten
  • Effecten op gezin
  • Noodzakelijke systeemaanpassingen
 3. Stap 3

  Maatschappelijk agenderen

  • Het verhaal achter armoede
  • Weeffouten in het maatschappelijk systeem die mensen in armoede houden
 • Meer weten?

  Download het verhaal achter onze aanpak.

Contact

Heb je een vraag over het programma? Neem contact op met onze projectadviseur.

Wil je ook doen wat nodig is?

We kunnen alle hulp gebruiken om meer gezinnen te helpen en de aanpak op te schalen. Bel of mail met Mariëlle Appel om te bespreken wat jij kunt doen. Of doneer direct aan ons programma via de knop.

Nieuwsbrief

Ontvang mails over armoede en schulden

Wil je meer weten over Gewoon geld geven en de andere projecten van Kansfonds? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

 • * = verplichte velden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.