Gewoon geld geven

Stel je voor dat het armoedeprobleem in ons land wel degelijk is op te lossen. Gewoon door te doen wat nodig is. Want als gebrek aan geld gezinnen kansarm maakt, wat is dan de meest logische aanpak? Voldoende geld om van te leven! Maar ook ons vertrouwen dat gezinnen zelf het beste weten hoe zij daarmee hun kansen kunnen keren. Laten we dáár eens op inzetten en leren van wat dat oplevert. Dat doen we met ons initiatief ‘Gewoon geld geven’.

Je zal maar buiten je schuld niet genoeg geld hebben om van te leven. Omdat je bijvoorbeeld na je scheiding de vaste lasten niet meer kunt betalen. Of omdat je ondanks heel hard werken nog steeds onder het bestaansminimum zit. Er zijn zo’n 600.000 huishoudens die alles uit zichzelf moeten halen om er het beste van te maken. Elke dag weer. Terwijl er niet genoeg geld is om van te leven en de schulden zich intussen opstapelen.

We hadden een goed leven, tot de zaak failliet ging. Ik werd ziek, mijn man belandde in een depressie. Dag en nacht waren we bezig met overleven. Dat uitzichtloze, de stress, dat je je nauwelijks nog mens voelt in de menigte. Dat sloopt je. Het sloopt je denken, je relatie, je leven, je alles. Tot er niets meer overblijft. Behalve dan die schulden.

Jos (57)

Het échte probleem

Ooit is bedacht dat een lage uitkering dé prikkel is om mensen uit de armoede te krijgen. Eén ding is zeker. De armoedecijfers zijn door die aanpak nauwelijks gedaald. Gebrek aan geld drukt mensen juist dieper de armoede in. Ook het wantrouwen duwt mee. Het armoedebeleid is ingericht om fraude te voorkomen. Maar daardoor raken gezinnen juist de controle over hun leven kwijt. Dat doet iets met mensen die kansen zien, vooruit willen en zelf hun keuzes moeten kunnen maken.

Een onsje meer vertrouwen graag

Jarenlang doet Roeland van Geuns onderzoek naar kansenongelijkheid in Nederland. Nu staat de Lector Armoede Interventies aan de vooravond van een gedurfd project. De centrale vraag: wat gebeurt er als je belangeloos geld geeft aan arme huishoudens?
Verhaal
Lees het hele interview

De oplossing

Steeds meer gemeenten zien dat geldstress de gezinnen juist kansarm maakt. De gemeente Zaanstad bijvoorbeeld. Met deze lefgemeente gaat Kansfonds een tegendraadse aanpak uitproberen. Wat gebeurt er als je geld geeft aan mensen die in armoede leven en zij zelf mogen bepalen hoe ze dat geld besteden? Er zijn aanwijzingen dat deze aanpak werkt, zo blijkt uit studies in het buitenland. Genoeg geld om van te leven is het breekijzer naar een menswaardig bestaan. Dus waarom bij ons niet? De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt wat we van ‘Gewoon geld geven’ kunnen leren.

Het effect van ‘gewoon geld geven’ aan Zaanse gezinnen in armoede

Gemeente Zaanstad doet als eerste gemeente mee aan het onderzoek naar de effecten van een onvoorwaardelijke, maandelijkse gift aan gezinnen met een bijstandsuitkering. Tegelijk met het onderzoek stelt Zaanstad regels op voor het vrijlaten van giften op de bijstandsuitkering.
Nieuws
Meer over de aanpak in Zaanstad

Gewoon geld geven in een notendop

 1. Stap 1

  Geld geven

  • 2 jaar
  • €150 per maand
  • 150 gezinnen
  • Zonder verplichtingen en tegenprestaties
 2. Stap 2

  Onderzoeken

  • Succes- en faalfactoren
  • Businesscase kosten en opbrengsten
  • Effecten op gezin
  • Noodzakelijke systeemaanpassingen
 3. Stap 3

  Maatschappelijk agenderen

  • Het verhaal achter armoede
  • Weeffouten in het maatschappelijk systeem die mensen in armoede houden
 • Meer weten?

  Download het verhaal achter onze aanpak.

Het eerste jaar Gewoon geld geven

We zijn een jaar onderweg met de aanpak ‘Gewoon geld geven’. Over het afgelopen jaar maakten we de balans op. Van alle hobbels en uitdagingen, met name op het gebied van wet- en regelgeving. Maar ook over de bereidheid tot samenwerking en het lef van partners.

Gewoon geld geven: helemaal zo gewoon nog niet

Armoede in Nederlandse gezinnen. De cijfers blijven onverminderd hoog en de verhalen zijn schrijnend. Een jaar geleden lanceerden we ons breekijzer om armoede te helpen doorbreken: Gewoon Geld Geven. Wat komt er allemaal kijken bij ‘Gewoon Geld Geven’ en wat hebben we dit eerste jaar geleerd?
Nieuws
Lees mee hoe we in de wereld van wet- en regelgeving doken

Contact

Heb je een vraag over de aanpak? Neem contact op met onze projectadviseur.

Wil je ook doen wat nodig is?

We kunnen alle hulp gebruiken om meer gezinnen te helpen en de aanpak op te schalen. Bel of mail met Mariëlle Appel om te bespreken wat jij kunt doen. Of doneer direct aan ons programma via de knop.

Nieuwsbrief

Ontvang mails over armoede en schulden

Wil je meer weten over Gewoon geld geven en de andere projecten van Kansfonds? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

 • * = verplichte velden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.