Willem: “Die kracht zit in twee dingen. Dit project kijkt anders aan tegen het probleem van dak- en thuisloosheid. Het is niet: je bent kwetsbaar, dus we stoppen je bij andere kwetsbaren. Nova mengt deze groep juist met jongeren die minder kwetsbaar zijn. Heel inclusief: zet mensen niet apart, maar laat ze deel zijn van de maatschappij. Kansfonds vindt dat een mooi uitgangspunt, waar we ook als organisatie van kunnen leren. Daarnaast spreekt de persoon van Hisham ons erg aan. Een betrokken en bevlogen iemand als hij brengt en houdt alles en iedereen bij elkaar. Dat is cruciaal. Dakloosheid is namelijk een veelkoppig monster.”
Nova loopt op een andere manier ook tegen die veelkoppigheid aan. Het plan heeft te maken met veel organisaties, domeinen en portefeuilles. Maakt dat financiering lastig?
Hisham: “We hebben eerst steun vergaard bij alle betrokken instanties. Daarna hebben we vier partijen om geld gevraagd. Kansfonds zegde heel snel toe. Ze begrijpen daar wat we doen en willen bereiken. Er lopen nog aanvragen bij twee lokale fondsen. De gemeente tenslotte is echt nodig voor financiering op de langere termijn. De gemeente Arnhem kijkt nu of zij mee wil doen. Het plan overstijgt de traditionele domeinen. Het is deels wonen, deels participatie en deels zorg. Het idee is nu dat we ons bestaansrecht met geld van de fondsen bewijzen, en de gemeente zo laten zien dat ze op onze manier ook geld kan besparen.”
Willem: “Het is heel makkelijk om naar de gemeente te wijzen, maar Arnhem toont op dit gebied wel echt ambitie. Het heeft vooral met ontschotten van financiering te maken. We hopen dat er binnen de gemeente iemand is die verder kijkt dan domeinen en potjes, en ziet dat dit soort oplossingen uiteindelijk goedkoper is, omdat de jongeren met wat hulp zélf veel dingen oplossen en kosten voorkomen. Daar geloof ik heel erg in. Creatieve oplossingen als die van Hisham zijn echt hard nodig. Er zit een mate van tijdelijkheid aan, het is niet de eindoplossing, maar ze bieden wél mogelijkheden waarmee je echt een groot verschil kunt maken.”
Als die financiële horde uit de weg is gewerkt, wat levert Nova de bewoners, de buurt en de stad dan straks op? En waarin onderscheidt het zich?
Hisham: “Ik kom uit een vergelijkbare situatie als veel van deze jongeren, en ik ben daar uitgekomen. Maar de problemen die mij in het verleden de afgrond in hebben gedreven bestaan nog steeds, er is nog altijd weinig preventie. We willen dat de jongeren in Nova zich deel voelen van de maatschappij en zich er niet van distantiëren. Daardoor hou je ze weg bij criminaliteit, sociale isolatie en zelfverwaarlozing. We profileren ons daarbij nadrukkelijk niet als hulpverleners. We bedienen wel een groep die deels met hulpverlening in aanraking kan komen en deels uit de hulpverlening instroomt.’’