Het geheim van Housing First? Niet zo moeilijk: geen tijdelijke opvang voor dak- en thuisloze mensen, maar direct een eigen woning. Onvoorwaardelijk, zonder voortraject en voor onbepaalde tijd. Stem de begeleiding bovendien volledig af op het tempo en de keuzes van de deelnemer. Niet verplicht afkicken of in therapie, maar vertrouwen op eigen kracht en initiatief. Dat biedt deelnemers hoop: eindelijk worden ze weer gezien als mens, niet als probleemgeval.
Wereldwijd succes
Deze vernieuwende oplossing voor dakloosheid is een recept voor succes. Sinds de aanpak begin jaren ‘90 in New York ontstond, introduceerden tientallen andere landen Housing First. Waaronder Finland, waar de methode als landelijke systeemaanpak werd ingevoerd. Met indrukwekkende resultaten: dakloosheid is daar inmiddels drastisch verminderd. Maar overal zijn de ervaringen met Housing First positief: acht op de tien deelnemers woont na twee jaar nog steeds zelfstandig. Dat betekent minder terugval, duurzamer herstel en dus ook minder maatschappelijke kosten: iedere geïnvesteerde euro levert 2,5 euro aan (im)materiële baten op (bron: MKBA Brede aanpak dakloosheid).
Zo moet het altijd en overal
In Nederland wordt de aanpak toegepast sinds 2006. Er lopen nu bijna vijftig projecten in ruim negentig gemeenten. Ook hier liegen de cijfers niet: met ruim 80 procent is het slagingspercentage enorm hoog. ‘Reden genoeg om de beweging van Housing First verder op gang te brengen en in heel Nederland tot de nieuwe norm te maken’, vindt Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds. ‘Zo hopen we dat álle dak- en thuisloze mensen straks vanuit een eigen vertrouwde plek hun leven weer kunnen opbouwen.’