Woningnood: Thuisgeven met een woonplek

De beste oplossing tegen dakloosheid? Een woonplek! Daarom stropen we samen de mouwen op om het enorme tekort aan betaalbare woningen te lijf te gaan. Met het hoofd, vanuit het hart. Of je nou investeerder bent of woningeigenaar. Bij overheid of gemeente werkt, bij een woningcorporatie of zorgorganisatie. De opbrengst? Een menswaardig bestaan voor iedereen. Minder kosten voor de samenleving. Maar bovenal: rechtdoen aan wie geen thuis heeft. Want wonen is een mensenrecht!

Wat is er aan de hand?

Stel je eens voor dat je geen plek hebt waar je kunt thuiskomen. Dat er geen deur is die je achter je dicht kunt trekken. Dat je niet weet of je ‘s nachts met je kinderen ergens kunt slapen. Zonder thuis is een menswaardig bestaan ondenkbaar. Wonen is dan ook een mensenrecht. Toch zijn er schrikbarend veel mensen die zo’n thuisloze situatie moeten zien te doorstaan. Het aantal mensen dat hierdoor wordt getroffen, groeit snel. Hun leeftijd ligt tussen de 0 en ver boven de 80 jaar, en er zijn veel kinderen, jongeren en vrouwen bij. Waarom je dat misschien niet wist? Omdat deze mensen nauwelijks zichtbaar zijn. Ze verblijven bijvoorbeeld in een stacaravan, schuur of bij iemand op de bank.

De (woning)nood is hoog

Ondertussen lijkt het wel of er geen dag voorbij gaat zonder dat de woorden ‘woningnood’ of ‘wooncrisis’ opduiken in de media. Niet zo gek, want er is een enorm tekort aan woningen. En dat is allang niet meer alleen in de randstad een probleem, ook daarbuiten is de woningvoorraad te klein om aan het hoge aantal woningzoekenden een thuis te kunnen bieden. En de wooncrisis raakt de mensen die dak- en thuisloos zijn het hardst. Daarom moeten we alles op alles zetten om een einde te maken aan dit ongekend grote woningtekort.

Kamers met aandacht - tiny house

Slimme woonoplossingen

Lees meer over het woningtekort en dakloosheid op onze themapagina.

Ga naar de themapagina

Hoe zorgen we voor betaalbare woningen?

Het woningtekort in de Nederlandse wijken is groot en daarmee de maatschappelijke uitdaging ook. Veel partijen hebben een deel van de oplossing. Gemeenten, woningcorporaties, woningeigenaren en overheid: we hebben elkaar nodig. Zo zijn extra (huur)woningen en investeringen essentieel. En is het zaak om te kijken naar hoe die nieuwe woningen, maar ook bestaande woningen, worden verdeeld en toegewezen aan woningzoekenden. Het gaat over samen op korte termijn verantwoordelijkheid nemen, over leefbaarheid in de wijken en zorg bieden waar nodig. Maar het gaat ook over anders kijken. Want het grootste misverstand is dat dakloze mensen eerst hun leven op de rit moeten krijgen voordat zij in aanmerking komen voor een woning. Terwijl uit alles blijkt: dakloosheid is een woonprobleem, geen zorgprobleem.  

Het kan!

Finland is het enige land in Europa waar het aantal dakloze mensen afneemt. Hoe dat kan? Door een radicaal andere aanpak. Niet meer kiezen voor tijdelijke opvang, maar voor direct een eigen woning. Onvoorwaardelijk, voor onbepaalde tijd en met ondersteuning als dat nodig is. Deze zogeheten Housing Firstaanpak is een enorm succes. Dat moet in Nederland toch ook lukken 

Welke sleuteloplossingen zijn er zoal?

Al jaren maken we met onze samenwerkingspartners oplossingen zichtbaar in de strijd tegen dak- en thuisloosheid en de woningnood. Welke sleuteloplossingen zijn er zoal?  

  • Regel eerst een dak, dan zorg
  • Voorkom leegstand van bestaande woningen
  • Maak het splitsen, delen of onderhuren van bestaande woningen mogelijk
  • Haal financiële en bureaucratische hindernissen weg
  • Geef eerder toestemming voor de bouw van een tiny house in de achtertuin

Bekijk alle thuissleutels die dak- en thuisloosheid doorbreken

Bekijk de voorbeelden

Wat doet Kansfonds?

Kansfonds helpt woonoplossingen vindbaar, haalbaar en opschaalbaar maken. Speciaal voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Het gaat om stoere, slimme en innovatieve oplossingen die we inzetten om de woningnood tegen te gaan. We zetten ze in waar we de meeste maatschappelijke impact kunnen maken. We investeren eigen geld. Zoeken medefinanciers en vastgoedpartners. Brengen expertise en netwerken samen waarmee we al jaren dak- en thuisloosheid aanpakken. En geven niet op. Juist Kansfonds kan die rol goed vervullen, we hebben geen belangen. Behalve eentje dan: iedereen een thuis.  

Zo geven we thuis met een woonplek

We zetten in op vier sporen om met elkaar betaalbare en passende woonoplossingen te realiseren en zo het woningtekort aan te passen. Ben jij er ook bij?  

  1. 1.

    Nieuw: een maatschappelijk vastgoedfonds

    Dit vastgoedfonds investeert in huurwoningen, uitsluitend bedoeld voor mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. Het fonds verhuurt woningen tegen sociale huurprijzen, en zorgt voor beheer en onderhoud. Ook maakt het fonds afspraken met maatschappelijke organisaties om huurders te helpen als zij dat willen. Voor (impact)investeerders is dit een interessante belegging. Ze geven daarmee een sociaal accent aan hun beleggingsportefeuille. Ook particuliere woningeigenaren met een sociaal hart kunnen via de stichting verhuren aan mensen zonder thuis.

  2. 2.

    Baanbrekende woonideeën

    Heb je een baanbrekend idee dat op korte termijn het woningtekort aanpakt meer woningen helpt realiseren voor mensen die dak- en thuisloos zijn? Kansfonds helpt graag bij de ontwikkeling ervan. We stellen bijvoorbeeld geld beschikbaar. Kunnen met je toewerken naar een investeerbare businesscase. Ook verstrekken we (hypothecaire) leningen. Daarbij werken we graag samen met innovatieve denkers, ondernemers met lef en financiers.

  3. 3.

    Een stevig netwerk

    Door samen aan oplossingen te werken komen we elkaar tegen, leren we elkaar kennen, komen we op nieuwe ideeën. Zo groeien we uit tot een stevig netwerk met veel expertise rond woonoplossingen die dak- en thuisloosheid doorbreken. Dus ben je van het bouwen, beheren, toewijzen, investeren, financieren of zorg bieden? Dan hebben we je er graag bij! 

  4. 4.

    Beleidsbeïnvloeding

    Dakloosheid is een woonprobleem. En de oplossing is huisvesting. Nog te vaak wordt dakloosheid gezien als zorgprobleem, en de samenleving is daarop ingericht. Dat willen we veranderen. Daarom brengen we dakloosheid als woonprobleem onder de aandacht van beleidsmakers, samen met partners die zich inzetten voor het voorkomen en uitbannen van dakloosheid. We zijn verenigd in de coalitie DakloosheidVoorbij! om de belangen van dakloze mensen te behartigen op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

    Meer over de coalitie DakloosheidVoorbij!

Contact

Wil je meer informatie over ons programma Thuisgeven met een woonplek? Neem dan contact op met programmaleider Anne Damen. Interesse om dakloosheid en de woningnood te lijf te gaan door te investeren met impact? Neem contact op met Anne Kinket.