Thuisgeven met een woonplek

De beste oplossing tegen dakloosheid? Een woonplek! Daarom stropen we samen de mouwen op om dát voor elkaar te krijgen. Met het hoofd, vanuit het hart. Of je nou investeerder bent of vastgoedeigenaar. Bij de gemeente werkt, bij een woningcorporatie of zorgorganisatie. De opbrengst? Rechtdoen aan wie geen thuis heeft. Een menswaardig bestaan voor iedereen. Minder kosten voor de samenleving. En concrete kansen om dit maatschappelijk probleem eindelijk op te lossen.

Wat is er aan de hand?

Stel je eens voor dat je geen plek hebt waar je kunt thuiskomen. Dat er geen deur is die je achter je dicht kunt trekken. Dat je niet weet of je ’s nachts met je kinderen ergens kunt slapen. Zonder thuis is een menswaardig bestaan ondenkbaar. Wonen is dan ook een mensenrecht. Toch zijn er schrikbarend veel mensen die zo’n thuisloze situatie moeten zien te doorstaan. Hun leeftijd ligt tussen de 0 en ver boven de 80 jaar, en er zijn veel kinderen, jongeren en vrouwen bij. Waarom je dat misschien niet wist? Omdat deze mensen nauwelijks zichtbaar zijn. Ze verblijven bijvoorbeeld in een stacaravan, schuur of bij iemand op de bank.

Kamers met aandacht - tiny house

Slimme woonoplossingen

Lees meer over het woningtekort en dakloosheid op onze themapagina.

Ga naar de themapagina

Hoe zorgen we voor huisvesting?

De maatschappelijke uitdaging is groot, veel partijen hebben een deel van de oplossing. We hebben elkaar dus nodig. Zo zijn extra woonplekken en investeringen essentieel. En is het zaak om te kijken naar hoe woningen worden verdeeld en toegewezen. Het gaat om samen verantwoordelijkheid nemen, over leefbaarheid in de buurt en zorg bieden waar nodig. Maar ook om anders kijken. Want het grootste misverstand is dat dakloze mensen eerst hun leven op de rit moeten krijgen voordat zij in aanmerking komen voor een woonplek. Terwijl uit alles blijkt: dakloosheid is een woonprobleem, geen zorgprobleem.  

Het kan!

Finland is het enige land in Europa waar het aantal dakloze mensen afneemt. Hoe dat kan? Door een radicaal andere aanpak. Niet meer kiezen voor tijdelijke opvang, maar voor direct een eigen woning. Onvoorwaardelijk, voor onbepaalde tijd en met ondersteuning als dat nodig is. Deze zogeheten Housing Firstaanpak is een enorm succes. Dat moet in Nederland toch ook lukken 

Welke sleuteloplossingen zijn er zoal?

Al jaren maken we met onze samenwerkingspartners oplossingen zichtbaar in de strijd tegen dak- en thuisloosheid. Welke sleuteloplossingen zijn er zoal?  

 • Regel eerst een dak, dan zorg
 • Voorkom leegstand
 • Maak het splitsen, delen of onderhuren van woonruimte mogelijk
 • Haal financiële en bureaucratische hindernissen weg
 • Geef eerder toestemming voor de bouw van een tiny house in de achtertuin

Bekijk alle thuissleutels die dak- en thuisloosheid doorbreken

Bekijk de voorbeelden

Wat doet Kansfonds?

Kansfonds helpt woonoplossingen vindbaar, haalbaar en opschaalbaar maken. Speciaal voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Het gaat om grote en kleine oplossingen. Stoere, slimme en innovatieve. We zetten ze in waar we de meeste maatschappelijke impact kunnen maken. We investeren eigen geld. Zoeken medefinanciers en vastgoedpartners. Brengen expertise en netwerken samen waarmee we al jaren dak- en thuisloosheid aanpakken. En geven niet op. Juist Kansfonds kan die rol goed vervullen, we hebben geen belangen. Behalve eentje dan: iedereen een thuis.  

Zo geven we thuis met een woonplek

We zetten in op vier sporen om met elkaar betaalbare en passende woonoplossingen te realiseren. Ben jij er ook bij?  

 1. 1.

  Nieuw: een maatschappelijk vastgoedfonds

  Dit vastgoedfonds investeert in woningen, uitsluitend bedoeld voor mensen die dakloos zijn of dat dreigen te worden. In Finland bijvoorbeeld is zo’n fonds een groot succes: de teller staat daar op maar liefst 18.500 woningen. Op deze ervaring bouwen we verder. Voor (impact)investeerders is dit een interessante belegging. Ze geven daarmee een sociaal accent aan hun beleggingsportefeuille. 

 2. 2.

  Nieuw: een woonstichting voor mensen zonder thuis

  Met woningcorporatie Portaal en Housing First Nederland richten we een woonstichting op voor mensen die dak- en thuisloos zijn. Speciaal voor hen zorgt deze stichting voor voldoende woonvoorraad. De stichting verhuurt woningen tegen sociale huurprijzen, en zorgt voor beheer en onderhoud. De stichting maakt ook afspraken met maatschappelijke organisaties om huurders te helpen die daar behoefte aan hebben. Ook particuliere huiseigenaren met een sociaal hart kunnen via de stichting verhuren aan mensen zonder thuis. 

 3. 3.

  Baanbrekende woonideeën

  Heb je een baanbrekend idee dat snel meer woonplekken helpt realiseren voor mensen die dak- en thuisloos zijn? Kansfonds financiert graag de ontwikkeling ervan. We stellen bijvoorbeeld geld beschikbaar. Kunnen met je toewerken naar een investeerbare businesscase. Ook verstrekken we (hypothecaire) leningen. Daarbij werken we graag samen met innovatieve denkers, ondernemers met lef en financiers.

 4. 4.

  Een stevig netwerk

  Door samen aan oplossingen te werken komen we elkaar tegen, leren we elkaar kennen, komen we op nieuwe ideeën. Zo groeien we uit tot een stevig netwerk met veel expertise rond woonoplossingen die dak- en thuisloos doorbreken. Dus ben je van het bouwen, beheren, toewijzen, investeren, financieren of zorg bieden? Dan hebben we je er graag bij! 

Contact

Wil je meer informatie over ons programma Thuisgeven met een woonplek? Neem dan contact op met programmaleider Anne.