Thuis – de escape game

Het begint donker te worden, het is koud. Je hebt bijna geen geld op zak en geen plek om naar toe te gaan. De afgelopen twee nachten heb je bij een vriendin op de bank geslapen, maar haar wil je nu niet weer lastigvallen. Je broer neemt niet op en bij je ouders hoef je echt niet aan te kloppen. Dan is er nog de opvang in het centrum. Je hebt er eerder een keer geslapen, maar je voelt je er onveilig. Wat nu? Waar kun je heen?

De meeste mensen kunnen zich bij een dergelijke situatie waarschijnlijk weinig voorstellen. Het hebben van een thuis is voor de meesten van ons immers heel vanzelfsprekend. Voor de vele dak- en thuisloze jongeren in ons land is het helaas een vrij realistisch scenario. Zo ook voor Daphne, de hoofdpersoon uit Thuis – de escape game van Kansfonds. Wie deelneemt aan deze game krijgt een uur de tijd om samen met teamgenoten Daphne aan onderdak te helpen door het oplossen van een aantal puzzels.

Tweeledig

Het spel is bedacht en ontwikkeld door programmaleider Willem van Sermondt en sluit naadloos aan bij waar hij zich binnen het programma ‘Alle jongeren een thuis’ mee bezig houdt. “Tijdens het spel ontdek je waar je allemaal tegenaan loopt bij het zoeken naar een thuis. Als je nooit in die situatie hebt gezeten, heb je vaak geen idee van wat er allemaal bij komt kijken”, licht Willem toe. “Bij de totstandkoming van het spel hebben we een aantal ervaringsdeskundige jongeren van onze Wijze Raad nauw betrokken. Zij weten als geen ander hoe het is om geen thuis te hebben”. Willem ontwikkelde zijn spel in de eerste plaats om mensen bekend te maken met de problematiek van dak- en thuisloze jongeren. “Maar”, gaat hij verder, “het is tweeledig. Naast het overbrengen van de ervaring laten we mensen ook kennismaken met een aantal initiatieven waar dak- en thuisloze mensen terecht kunnen voor ondersteuning”.

Herkenbaar

Na een aantal testrondes door Wijze Raadsleden en de eigen collega’s bij Kansfonds, is het spel in gebruik genomen. Voor de begeleiding van deelnemende teams zetten we waar mogelijk leden van onze Wijze Raad in. Begeleider Ashley vertelt: “De game zit supergoed in elkaar, je ziet het gebeuren bij de groep, de stresslevels gaan meteen omhoog. En het raakt echt aan de ervaring, de stappen die je moet nemen, het steeds afgewezen worden, het voelde voor mij heel herkenbaar”. Begeleider Zainab vond vooral ook het gesprek dat na afloop ontstond waardevol: “De deelnemers wisten tijdens het spel niet dat Ashley en ik ervaringsdeskundigen zijn, toen ze dit na afloop hoorden, zag je de verbazing op de gezichten. Het was denk ik ook fijn voor de mensen dat ze meteen hun vragen konden stellen, zo kwam er al snel een mooi inhoudelijk gesprek op gang”.

Je ziet de stresslevels omhoog gaan.

Ashley Wijze Raadslid en begeleider escape game

Eyeopener

Rick speelde het spel afgelopen najaar met zijn organisatie en ook hij is enthousiast: “Heel bijzonder dat het lukt om met een spel het gevoel van onmacht over te brengen dat dak- en thuisloze jongeren moeten ervaren. De frustratie die je voelt als je van het kastje naar de muur gestuurd wordt, al die instanties die niet meewerken. Het was fijn om het spel uitgebreid na te bespreken en vragen te kunnen stellen aan mensen die dit meegemaakt hebben. Dat heeft mij zeker geholpen om meer begrip te krijgen voor de mens achter de dakloosheid”. Zou hij de game aanraden aan anderen? “Absoluut”, antwoordt hij zonder twijfel, “het is een echte eyeopener”.

Het nagesprek is heel waardevol, het is fijn voor de deelnemers dat ze meteen hun vragen kunnen stellen.

Zainab Wijze Raadslid en begeleider escape game

Voor wie?

De game blijkt te raken, het gesprek op gang te brengen en vooroordelen te overbruggen. Wie kunnen de game spelen? We bieden ‘Thuis’ aan partijen aan die zich willen verbinden aan ons programma ‘Alle jongeren een thuis’. Overweegt je serviceclub, fonds of maatschappelijk betrokken netwerk een financiële bijdrage te doen aan het programma? Of kan je organisatie of initiatief inhoudelijk bijdragen? Neem dan contact met ons op om samen de mogelijkheden te verkennen.