Tot in de jaren 80 had Nederland een stevige volkshuisvesting. Maar liefst 40 procent van de huishoudens woonde in een sociale huurwoning. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Sinds de overheid wonen liever aan de markt overlaat, zijn prijzen van huizen én grond steeds verder gestegen. Voor mensen met een kleine beurs is het bijna onmogelijk om nog een betaalbare woning te vinden. Het resultaat? Gezinnen in te kleine appartementen, jongeren of gescheiden ouders die bankhoppend door het land gaan, of erger: mensen belanden op straat.
De overheid heeft de taak om wonen weer betaalbaar te maken voor iedereen, maar daarnaast kunnen we ook zélf aan de slag. Een hoopvol voorbeeld daarvan is Community Land Trust.
Grond ‘loskoppelen’ van huizen
Een CLT is eenvoudig gezegd een groep mensen die zich verenigt om een stuk land te kopen en gemeenschappelijk te beheren. Hierbij wordt de grond losgekoppeld van de gebouwen. De CLT koopt het land zonder winstoogmerk, eventueel met hulp van investeerders, en verkoopt of verhuurt de woningen afzonderlijk aan de bewoners. Zij betalen alleen de prijs van de woning, en niet van de grond. Woningen worden op deze manier betaalbaar voor lagere inkomens.
Succesvol in Verenigde Staten
De woonformule is niet nieuw. CLT ontstond in de jaren 60 in Amerika als reactie op uitsluiting van boeren van kleur bij de verkoop van landbouwgrond. De boeren verenigden zich, zodat ze gezamenlijk wél eigenaar konden worden van grond. Sindsdien beschermen CLT’s wereldwijd grond tegen winstgedreven handel. Alleen al in Europa bestaan er zo’n driehonderd, waarvan het leeuwendeel in Groot-Brittannië.
Waarom komt het niet van de grond in Nederland?
In veel landen is het solidaire woonconcept een feit, maar Nederland blijft achter. Wat is er aan de hand? ‘Het lastige is dat de grondprijzen hier erg hoog zijn. Voor een CLT is het daardoor moeilijk om een stuk land te kopen’, vertelt zelfstandig ondernemer Mirjam van de Hoek. Voor Kansfonds onderzoekt ze samen met een klein team hoe ze een CLT in Dordrecht Kan opzetten in de strijd tegen dakloosheid. ‘Het zou enorm helpen als de gemeente samen met ons in grond wil investeren.’