‘Ik weet hoe moeilijk het kan zijn’

‘Ik moet eerlijk zeggen dat we vaak onze tranen voelen branden. De ellende was voor de corona-uitbraak bij sommige mensen al groot, maar in deze tijd is het leven voor hen bijna ondoenlijk. Elke dag koken we voor 150 huishoudens een maaltijd en halen we boodschappen waarmee we 230 tassen vullen. Er zitten bijvoorbeeld aardappelen in, vers fruit, brood en wat lekkers. Zijn er kinderen in het gezin? Dan doen we er ook speelgoed bij, dat we voor een andere actie al gespaard hadden.'

‘Het is eenzaam voor oudere mensen. Het is zwaar voor gezinnen die al worstelden met problemen en die nu tegen de muren opvliegen. Gisteren kwamen we in contact met een vrouw die al zeven dagen niks te eten in huis had. Ze heeft geen familie, geen vrienden, en ze durft de straat niet op. We zijn er gelijk naartoe gegaan met een maaltijd en wat boodschappen. Als we de spullen brengen staan mensen soms te huilen bij de deur van dankbaarheid.

Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om je hoofd boven water te houden. Heel vroeger heb ik zelf ook in de bijstand gezeten. Mijn ouders hebben me toen enorm geholpen. Dat zij er voor mij waren, deed me heel veel. Ik kon op ze vertrouwen, het was de vanzelfsprekendheid dat er iemand voor me was. Altijd. Het raakt me als ik mensen zie die op niemand kunnen terugvallen.

Ik kan me niet voorstellen dat ik anderen niet zou helpen. Hoe moeilijk het soms ook is. Elke dag beland ik stijf van de artrose en van al het sjouwen op de bank, maar ik wil door. Ik ga door. Ik zou er anders niet van kunnen slapen.’

Renate Janssen_coronaverhaal

Renate Janssen (62)

Vrijwilligster bij Vincentius Vereniging Nijmegen

#alleenmetelkaar

Alleen samen kun je iemand zijn. Daarom helpen we elkaar, juist nu. Wat doen we voor de ander en wat vertelt dat over onszelf? Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen.

Meer verhalen over corona

Geef jij om een ander?

Kansfonds helpt waar niemand anders dat doet of durft. Dat doen we samen met mensen die net als wij een gedeelde verantwoordelijkheid voelen. Mensen zoals jij. Doe je mee?

Doneer direct