Op een doordeweekse ochtend in Bagdad maakt de Irakese Azeez (48) zich klaar voor een nieuwe dag op kantoor. Hij werkt als tolk bij de Britse ambassade in Irak. Net voordat hij wil vertrekken, vindt hij een brief bij de poort van zijn huis. Hij leest en blijft stokstijf staan. Hij moet naar het hoofdkantoor van de Iraakse milities komen, om informatie door te geven over de Britse en Amerikaanse troepen in Irak. Hij laat de brief gelijk aan zijn vrouw en moeder lezen. Ze zijn in shock. Zijn moeder zegt dat hij direct moet vluchten. Ze zullen hem martelen. Hij heeft geen keuze. Hij kust zijn gezin gedag en vertrekt naar de grens.
Nu zit Azeez ‘vast’ in Nederland – zijn familie heeft hij na die bewuste ochtend in 2015 niet meer gezien. Zijn asielaanvraag in Nederland werd afgewezen, omdat hij niet kon aantonen dat hij bij de Britse ambassade werkte en gevaar loopt. Maar teruggaan naar zijn vrouw en kinderen is geen optie. Wat nu?
Bewijs het maar
Via zijn netwerk komt Azeez in contact met de organisatie Vluchtelingen in de Knel. Daar maken ze dit soort situaties helaas vaak genoeg mee. ‘Soms ontdekken we dat tijdens het juridische proces nog niet alles uit de kast is gehaald om iemands relaas te onderbouwen’, vertelt Anoeshka Gehring, coördinator van Vluchtelingen in de Knel. ‘Asieladvocaten werken onder hoge tijdsdruk. Zij kunnen niet altijd binnen de IND-deadlines alle benodigde informatie verzamelen. Als wij in het verhaal van de afgewezen vluchteling een aanknopingspunt zien om nieuw bewijsmateriaal te verzamelen voor zijn relaas, gaan we aan de slag.’
Ook in de zaak van Azeez zagen ze een aanknopingspunt. ‘Hij werkte via een Brits detacheringsbureau voor de ambassade. Hier wilde ik bewijsmateriaal van verzamelen, maar ik kreeg geen contact met die partij. Uiteindelijk heb ik een klacht ingediend bij de Britse Autoriteit Persoonsgegevens. Dat was een goede zet. Het detacheringsbureau verklaarde opeens wel dat Azeez daar gewerkt had.’
En dat biedt hoop voor een tweede asielprocedure. Anoeshka: ‘De IND heeft namelijk tijdens het eerste proces niet naar de dreigbrief gekeken, omdat ze niet wisten of Azeez daad werkelijk bij de ambassade werkte. Nu hebben we meer bewijs.’ Daarnaast regelt Vluchtelingen in de Knel een expert uit Irak, die het type dreigbrief van de milities kan verklaren in relatie tot de situatie in Irak. Het geldt als ondersteunend bewijsmateriaal om aan te tonen hoe gevaarlijk die brief is voor Azeez. De kosten daarvan betalen zij voor hem.