Deze ‘verschilmakers’ vormen het cement van de samenleving en zetten zich in op vele vlakken. Met hart en ziel, als vrijwilliger, of voor veel meer uren dan waarvoor ze worden betaald. Wat drijft deze verschilmakers en wat is hun droom voor Nederland? Op deze pagina maak je kennis met een aantal van de verschilmakers uit deze serie die samen met Kansfonds het verschil maken voor mensen zonder thuis.

Verschilmakers
Samenwerken aan een Nederland waarin we naar elkaar omkijken. Dat is het doel van de samenwerking tussen Kansfonds en KRO-NCRV. Voor het programma Kruispunt maken KRO-NCRV en Kansfonds dit jaar een serie hoopvolle verhalen over doeners die het verschil maken.

Thijs Honig
Thijs Honig is directeur van de Maatschappelijke Opvang Den Bosch. Het is zijn missie om in 2030 het probleem van dakloosheid in Nederland opgelost te hebben. ‘Housing First’ is volgens hem de oplossing. Na deze methode eerder in onder andere Eindhoven succesvol te hebben geïntroduceerd is nu ‘zijn’ stad, Den Bosch, aan de beurt.
Housing First
Net als Thijs is Kansfonds overtuigd van de kracht van Housing First om dak- en thuisloosheid uit te bannen. Meer over Housing First lees je in onderstaande artikelen.

Henny Tinga
Henny Tinga is al 60 jaar actief in de oudste en ruigste wijk van Amsterdam: De Wallen. Minstens twee keer per week rijdt ze vanuit haar woonplaats Purmerend naar de Amsterdamse binnenstad. Voor een praatje met de bezoekers van het Centrum Bij Bosshardt, voor het voorbereiden van de wekelijkse ‘mannenmaaltijd’ of een avondlijke rit met de Soepbus.
Met mensen optrekken betekent die ander écht zien.

Yljo van Donselaar
Yljo van Donselaar woont met zijn gezin naast het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. In de zomer van 2022 zag hij hoe het totaal uit de hand liep rondom het AZC, waar mensen onder open tentdoeken of onder de blote hemel moesten slapen. Yljo besloot te gaan helpen. Met zijn kalme uitstraling en ervaring als zorgverlener was hij dag in dag uit te vinden bij het AZC.
Tussen wal en schip
Voor vluchtelingen en ongedocumenteerde mensen is het leven in vele opzichten moeilijk. Ze hebben vaak al veel meegemaakt en zitten nu in een situatie waarin ze zijn uitgesloten van de gewone sociale voorzieningen. Ze vallen tussen wal en schip. Voor Kansfonds telt ieder mens. Daarom ondersteunen wij een breed scala aan projecten die gericht zijn op activering en begeleiding van deze mensen.

Ralf Embrechts
Ralf Embrechts staat aan de wieg van Quiet, een beweging tegen stille armoede. In deze uitzending van Kruispunt neemt Ralf ons mee in het ontstaan en de groei van zijn bijzondere initiatief. Want wat begon als de ludieke glossy Quiet 500, groeide uit tot een community die inmiddels in dertien plaatsen in Nederland haar deuren opent voor mensen die onder de armoedegrens leven.
Als we weten dat vertrouwen loont, hoe mooi zou het dan zijn als we de samenleving weer kunnen opbouwen vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen.
Op de bres tegen armoede
Gebrek aan geld maakt gezinnen kansarm. Wat is de meest logische aanpak van dit probleem? Voldoende geld om van te leven! We zijn gestart met ons programma: Gewoon geld geven. Hieronder lees je er meer over.

Gerlinda Robbertsen
Gerlinda Robbertsen van de Stichting Goud van Noord in Rotterdam helpt wekelijks zo’n 180 arme gezinnen. Met haar man Bram, die pastor is, probeert ze in de wijk het Oude Noorden, waar 62% van de mensen een laag inkomen heeft, het verschil te maken. Zoals voor Linchy Isberta, die door armoede in een isolement was geraakt. In de huiskamer van Goud van Noord hervond ze zichzelf. Ze kookt en doet er de was. Haar droom is ooit een eigen wasserette te beginnen.
Het belang van inloophuizen
Goud van Noord in Rotterdam is één van de inloophuizen die Kansfonds de afgelopen jaren steunde met het programma Fonds Franciscus. Meer informatie over het belang van inloophuizen, Fonds Franciscus én Goud van Noord vind je hieronder.

Help jij Kansfonds het verschil te maken?
Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven.