Verschilmakers

Samenwerken aan een Nederland waarin we naar elkaar omkijken. Dat is het doel van de samenwerking tussen Kansfonds en KRO-NCRV. Voor het programma Kruispunt maken KRO-NCRV en Kansfonds dit jaar een serie hoopvolle verhalen over doeners die het verschil maken.

Deze ‘verschilmakers’ vormen het cement van de samenleving en zetten zich in op vele vlakken. Met hart en ziel, als vrijwilliger, of voor veel meer uren dan waarvoor ze worden betaald. Wat drijft deze verschilmakers en wat is hun droom voor Nederland? Op deze pagina maak je kennis met een aantal van de verschilmakers uit deze serie die samen met Kansfonds het verschil maken voor mensen zonder thuis.

1: Gerlinda Robbertsen, Goud van Noord

In de eerste uitzending staat Gerlinda Robbertsen van de Stichting Goud van Noord in Rotterdam centraal. Wekelijks helpt zij 180 arme gezinnen. Met haar man Bram, die pastor is, probeert ze in de wijk het Oude Noorden, waar 62% van de mensen een laag inkomen heeft, het verschil te maken. Zoals voor Linchy Isberta, die door armoede in een isolement was geraakt. In de huiskamer van Goud van Noord hervond ze zichzelf. Ze kookt en doet er de was. Haar droom is ooit een eigen wasserette te beginnen.

Bekijk deze aflevering

Het belang van inloophuizen

Goud van Noord in Rotterdam is één van de inloophuizen die Kansfonds de afgelopen jaren steunde met het programma Fonds Franciscus. Meer informatie over het belang van inloophuizen, Fonds Franciscus én Goud van Noord vind je hieronder.

2: Ralf Embrechts, Quiet

Ralf Embrechts staat aan de wieg van Quiet, een beweging tegen stille armoede. In deze uitzending van Kruispunt neemt Ralf ons mee in het ontstaan en de groei van zijn bijzondere initiatief. Want wat begon als de ludieke glossy Quiet 500, groeide uit tot een community die inmiddels in dertien plaatsen in Nederland haar deuren opent voor mensen die onder de armoedegrens leven.

Bekijk deze aflevering

Als we weten dat vertrouwen loont, hoe mooi zou het dan zijn als we de samenleving weer kunnen opbouwen vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen.

Ralf Embrechts oprichter Quiet

Op de bres tegen armoede

Gebrek aan geld maakt gezinnen kansarm. Wat is de meest logische aanpak van dit probleem? Voldoende geld om van te leven! We zijn gestart met ons programma: Gewoon geld geven. Hieronder lees je er meer over.

  • Gewoon geld geven

    Voldoende geld om van te leven en ons vertrouwen dat gezinnen zelf het beste weten hoe zij daarmee hun kansen kunnen keren. Dát is Gewoon geld geven.

    Alles over Gewoon geld geven

3: Yljo van Donselaar, Huize Henricus

Yljo van Donselaar woont met zijn gezin naast het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. In de zomer van 2022 zag hij hoe het totaal uit de hand liep rondom het AZC, waar mensen onder open tentdoeken of onder de blote hemel moesten slapen. Yljo, die zelf groepsbegeleider is van mensen met een verstandelijke beperking, besloot te gaan helpen. Met zijn kalme uitstraling en ervaring als zorgverlener was hij dag in dag uit te vinden bij het AZC.

Bekijk deze aflevering

Tussen wal en schip

Voor vluchtelingen en ongedocumenteerde mensen is het leven in vele opzichten moeilijk. Ze hebben vaak al veel meegemaakt en zitten nu in een situatie waarin ze zijn uitgesloten van de gewone sociale voorzieningen. Ze vallen tussen wal en schip. Voor Kansfonds telt ieder mens. Daarom ondersteunen wij een breed scala aan projecten die gericht zijn op activering en begeleiding van deze mensen.

4: Henny Tinga, Leger des Heils

Henny Tinga is al 60 jaar actief in de oudste en ruigste wijk van Amsterdam: De Wallen. Minstens twee keer per week rijdt ze vanuit haar woonplaats Purmerend naar de Amsterdamse binnenstad. Voor een praatje met de bezoekers van het Centrum Bij Bosshardt, voor het voorbereiden van de wekelijkse ‘mannenmaaltijd’ of een avondlijke rit met de Soepbus. En elke zondag gaat ze naar de dienst van het Leger des Heils.

Bekijk deze aflevering

Met mensen optrekken betekent die ander écht zien.

Henny Tinga heilsoldate

Help jij Kansfonds het verschil te maken?

Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven.

Ontdek wat jij kunt doen

Kruispunt: De Verschilmakers kijk je iedere zondag om 17.10 uur op NPO 2

KRO-NCRV

Betrokken bij de samenleving en met oog voor de ander