Wat doet Kansfonds aan armoede in Nederland?
De afgelopen vijf jaar hebben we de aandacht voor opgroeien in armoede in een versnelling gezet. We hebben 54 projecten gesteund die de draagkracht van kinderen in armoede helpen vergroten. Hiermee hebben honderden kinderen geleerd hoe ze tegenwicht kunnen bieden aan de negatieve gevolgen van leven in armoede. En daarmee de kans op een betere toekomst vergroot.
De ontwikkelingen binnen Kansfonds hebben in de tussentijd ook niet stilgestaan. Wij hebben nog meer focus aangebracht in ons werk: wij willen helpen waar niemand anders dat doet of durft. Én vooral doen wat nodig is. Best een beetje stoer dus. En we geloven hierin met hart en ziel omdat we weten dat onze toegevoegde waarde dan het grootst is.
Mensen die in armoede leven hebben veel verschillende problemen, maar één is er gemeenschappelijk: er is te weinig geld. Dit leidt tot stress. Stress zorgt ervoor dat mensen een korte-termijn focus krijgen en dat leidt vaak tot (meer) schulden en nog meer armoede. Het gebrek aan geld zet een voortdurende rem op werken aan een florissantere toekomst. Dit roept een interessante vraag op: wat gebeurt er als je mensen in armoede geld geeft?
In Nederland zijn er nog geen voorbeelden van deze soort interventie. In het buitenland wel en die zijn zeer succesvol. Het dichtst bij huis is een experiment uit 2009 in Londen, waar 15 daklozen ieder £ 3.000,- kregen. Eerdere pogingen om ze onderdak en hulp te geven waren allemaal mislukt. Anderhalf jaar later hadden ze allemaal stappen gezet. Ze accepteerden opvang, volgden cursussen, leerden koken, kickten af, bezochten hun familie en maakten plannen voor de toekomst. De helft had zelfs een dak boven het hoofd. Het succes van deze aanpak werd verklaard door het geven van zelfbeschikking en vertrouwen. The Economist concludeerde: ‘De efficiëntste manier om geld te besteden aan daklozen is het ze gewoon geven.’ Verder is er de Give Directly beweging, die hoog scoort in de top 10 van GiveWell, de organisatie die de impact van goede doelen meet. De OESO (denktank van rijke landen) geven in het boek ‘Just give money to the poor’ uit 2010 verschillende voorbeelden van het succesvol geven van geld. De voordelen zijn onmiskenbaar: de armoede neemt af, er zijn veel lange termijn voordelen in inkomen, gezondheid en belastingopbrengsten én de programma’s zijn goedkoper.