Een kratje voor de armsten in Maastricht

Bijdrage Kansfonds
€ 6.000, waarvan € 2.500 uit het Robin Jung Fonds voor een Krachtig en Vitaal Limburg
Projectpartner
Stichting Kretsje Malpertuis
Locatie en jaar
Maastricht 2021

Jef Raike (52) vindt het grote verschil tussen arm en rijk in zijn stad Maastricht zó oneerlijk, dat hij besluit in actie te komen. Begin 2020 start hij het initiatief Kretsje Malpertuis. Op z’n Limburgs. Ofwel: een kratje etenswaren voor alle kwetsbare bewoners in de wijk Malpertuis. Ook biedt zijn stichting administratieve hulp.

Jef staat achter zijn fornuis en roert in een enorme pan. Twintig liter soep zit erin. Niet voor hemzelf natuurlijk, maar om uit te delen in Malpertuis: een van de armste wijken van Maastricht. De schuldenproblematiek is er groot en veel mensen moeten gebruik maken van de voedselbank. Toch zijn er ook nog bewoners die nét niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar het einde van de maand financieel niet redden. Daarom begint Jef Raike zijn eigen voedselhulp. Zonder voorwaarden.

Voedsel voor iedereen

Elke zondag deelt hij samen met een paar vrijwilligers zo’n vierhonderd voedselpakketten uit bij hun kantoor in hartje Malpertuis. Supermarkten en vrijgevige ondernemers doneren een groot deel, maar de vrijwilligers leggen ook eigen geld in de pot. Sociale instellingen, zoals het Leger des Heils, weten Kretsje Malpertuis goed te vinden en verwijzen hun cliënten ernaar door. Kansfonds steunt de stichting met een bijdrage voor een kantoor, waar Jef en zijn collega’s cliënten kunnen ontvangen en het eten kunnen opwarmen.

Stille armoede is hier een groot probleem. Terwijl dit iédereen kan overkomen.

Jef Raike Vrijwilliger Stichting Kretsje Malpertuis

Hulp bij financiële problemen

Naast voedselhulp biedt de stichting ook hulp aan buurtbewoners met financiële en administratieve problemen, om zo mensen weer zelfstandiger te maken. ‘Ik pak het armoedeprobleem graag bij de oorzaak aan’, vertelt Jef. ‘Ik ben econoom en jarenlang WMO-consulent geweest. Daarom weet ik veel van het zorgstelsel en help ik mensen hun financiën op orde te krijgen. Al die kennis heb ik meegenomen naar mijn stichting.’

Schaamte voor armoede

Jef merkt dat veel cliënten zich schamen voor hun situatie. ‘Stille armoede is hier een groot probleem. Terwijl dit iédereen kan overkomen.’ Daarom start Jef vóór de coronacrisis een huiskamerproject: een inloopmiddag voor mensen met weinig geld. Ze kunnen er terecht voor een praatje en een kop soep. ‘Met een klein gebaar geef je ze het gevoel dat ze ertoe doen. En het stimuleert ze om hun verhaal te delen.’ Jef hoopt het huiskamerproject zo snel mogelijk weer op te pakken na de coronacrisis.

Het Robin Jung Fonds voor een Krachtig en Vitaal Limburg

Kansfonds werkt samen met de provincie Limburg. Daar zijn we ontzettend trots op. De provincie startte bij ons een Fonds op Naam en geeft Kansfonds zo de financiële middelen om sociale projecten in hun eigen provincie te steunen. Met ons grote netwerk op lokaal niveau selecteren en begeleiden we die projecten zorgvuldig, zodat het geld uit hun Fonds op Naam goed terecht komt.

Lees meer over het Robin Jung Fonds voor een Krachtig en Vitaal Limburg