Beter beeld van (g)een thuis

Thuisloosheid is vaak niet zichtbaar. En het beeld dat we er met z’n allen van hebben, klopt niet altijd. Op het netvlies staat dikwijls een aan alcohol verslaafde man, sterk verwaarloosd, op het bankje of in de portiek.

Wie je niet direct opmerkt, zijn bijvoorbeeld thuisloze ouders die na de scheiding noodgedwongen van familie naar opvang verkassen. Maar ook gezinnen die het nauwelijks redden omdat de boodschappen voor hen onbetaalbaar zijn. En de mensen die niet mogen meedoen met ‘ons’ omdat ze geen geldige verblijfspapieren hebben. Laten we inzetten op een beter beeld dat recht doet aan mensen die thuisloos zijn geraakt.

Beeldmateriaal

Kansfonds biedt graag alternatief beeldmateriaal aan: een set realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen. Vrij te gebruiken door iedereen die een verhaal post of publiceert over dit thema.

Bekijk en download de beelden

De verhalen

Geen dak, niet meer rond kunnen komen, er niet meer bij horen. Er is niet zoveel pech nodig om op een dag je bestaanszekerheid te verliezen. Dat zouden we haast vergeten. Want de eerste gedachte is vaak dat thuisloosheid je eigen schuld is. En dat stigma zit de menswaardigheid en de oplossingen van thuisloosheid enorm in de weg.

Zo weten Peter, Amir en Kelly als geen ander hoe het is als mensen een idee van je hebben dat niet klopt met de werkelijkheid. Ze delen hun verhaal en helpen ons zo een beter beeld van geen thuis te krijgen.

Kelly

Raakte een aantal jaren dakloos. Ze was toen nog maar achttien. ‘Het erge is: je gaat op een gegeven moment ook zelf geloven dat je waardeloos bent.’

Lees het verhaal van Kelly

Amir

Ontvluchtte in 2016 zijn land van herkomst. ‘Als de overheid bepaalt dat je ‘illegaal’ bent, gebeurt er iets toxisch. Het geeft anderen een vrijbrief om te zeggen: jij hoort hier niet, wegwezen.’

Lees het verhaal van Amir

Peter

Heeft een uitkering en moet elke cent omdraaien. ‘Wat me het diepste raakt is wantrouwen. Als mensen ervan uitgaan dat je de boel belazert.’

Lees het verhaal van Peter

Uit het veld

Ze zien het regelmatig in hun werk als straatarts, ervaringskennisspecialist of zakelijk leider van een inloophuis: een verkeerd beeld kan veel schade aanrichten. Wat kunnen we leren van de verhalen uit het veld?

Campagne: Zo wil je toch niet gezien worden?

In de zomer van 2022 lanceerden we samen met projectpartner het Straat Consulaat de campagne Zo wil je toch niet gezien worden? Op social media riepen we op om een foto te delen waarop je slecht voor de dag komt. Een foto die je liever niet deelt, om op die manier een statement te maken dat het respectloos en stigmatiserend is om dergelijke foto’s van mensen bij verhalen over dakloosheid te plaatsen.

Naar aanleiding van de campagne wilde de politie Haaglanden graag met ons in gesprek hierover. Agenten delen namelijk regelmatig foto’s van schrijnende situaties op straat, met daarop soms ook dakloze mensen. Hoe voorkom je als agent stigmatisering? Het is goed dat dit soort vragen steeds meer worden gesteld. Want bewustwording in de maatschappij leidt tot meer respect, begrip en uiteindelijk beter beleid voor mensen zonder thuis.

Zo wil je toch niet gezien worden?

Vandaag deelden veel mensen op social media een foto van zichzelf zoals ze niet gezien willen worden. Ze deden mee aan onze challenge #zowiljetochnietgezienworden.

Nieuws
Lees meer over deze campagne

Partners in beeld

We staan niet alleen in ons streven naar beter beeld. Het Straat Consulaat en het Beelddepot delen onze visie en maakten nieuw, realistisch beeld rond het thema dak- en thuisloosheid.

Project: Beelddepot

Toen onderzoekers van Journallab verschillende media doorspitten, ontdekten ze dat er nauwelijks foto’s bestaan die het brede spectrum van dak- en thuisloosheid laten zien. Zo staan er maar weinig vrouwen en jongeren op foto’s over de thematiek. Terwijl juist het aantal jonge daklozen de afgelopen jaren steeg. Journallab zag in dat het belang van representatief beeldmateriaal groot is en vond het tijd voor een make-over.

Dakloosheid in het juiste perspectief

Een man in verwaarloosde kleding slapend op een vies bankje in een park. Of iemand die op straat om geld vraagt, met een vuilniszak of fles drank onder de arm. Dak- en thuisloze mensen worden in de media vaak op een eenzijdige manier in beeld gebracht.
Project
Lees meer over dit project

Van gedachten wisselen over dit onderwerp?

Neem dan contact met ons op. We staan je graag te woord.