‘Mijn vader en moeder hielpen anderen ook altijd’

‘We waren in het restaurant nog druk met onze eigen problemen. Wat kunnen we nog doen nu we niet meer open mogen? En toen belde een bewoonster uit de buurt. Of we misschien een maaltijd voor haar konden koken, ze durfde niet naar de supermarkt.'

‘Steeds meer ouderen meldden zich. De eerste week bracht ik de maaltijden nog zelf rond. Op een van de adressen deed een oude man open, zijn vrouw school angstvallig achter zijn rug. ‘Zet maar op de grond’, zei hij. ‘Mijn vrouw is erg ziek. Als zij besmet raakt, gaat ze dood. Ik wil haar nog niet kwijt.’ Dat greep me enorm aan. Ik geloof dat ik toen pas écht snapte wat deze situatie betekent voor mensen.

Het zette me aan het denken: er zullen veel mensen zijn die niet eens geld hebben voor een maaltijd. Ik kende hier in Dordrecht Mariska Wagner van stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, die ben ik gaan bellen. ‘Maris’ zei ik, moeten we hier niet iets mee? Toen ging het balletje rollen. We voorzien nu wekelijks 350 gezinnen van verse maaltijden.

Het raakt me enorm wat er intussen gebeurt. We mogen kosteloos koken in de keuken van een zorgcentrum, want onze keuken werd te klein. Als ik een leverancier bel voor apparatuur, zegt hij: ‘Nee joh, die hoef je niet te betalen, die krijg je van mij’. De groenteman belt dat hij nog honderd kilo peen heeft staan. De boer komt met aardappelen. En veel van mijn mensen staan als vrijwilliger in de keuken.

Er gebeuren mooie dingen als mensen andere mensen helpen. Misschien dat deze situatie ons wel terugroept naar de tijd dat elkaar helpen heel gewoon was. Mijn vader en moeder hielpen anderen ook altijd. Zo heb ik het zelf geleerd. Misschien is het wel de bedoeling dat we met elkaar ontdekken hoe dat ook alweer moet.’

Alex Verburgh_coronaverhaal

Alex Verburgh (52)

Eigenaar restaurant Gusto & Oliva, mede-eigenaar restaurant Post

#alleenmetelkaar

Alleen samen kun je iemand zijn. Daarom helpen we elkaar, juist nu. Wat doen we voor de ander en wat vertelt dat over onszelf? Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen.

Meer verhalen over corona

Geef jij om een ander?

Kansfonds helpt waar niemand anders dat doet of durft. Dat doen we samen met mensen die net als wij een gedeelde verantwoordelijkheid voelen. Mensen zoals jij. Doe je mee?

Direct doneren