Stoer geld voor stoere jongeren

Studiekosten, boodschappen en je zorgverzekering: wat als je het onmogelijk meer kan betalen? Hoe hard je ook werkt. Hierdoor kunnen jongeren, die júist hun leven op de rit proberen te krijgen, in de grootste problemen komen. Zoals Manna, die door een gebrek aan geld gezondheidsproblemen kreeg. Voor dit soort nijpende situaties zijn stoere oplossingen nodig. Kansfonds komt op voor deze groep jongeren met behulp van ‘bureaucratievrij’ geld.

Manna kon het niet meer aanzien in de spiegel. Haar gebit verslechterde met de week, hoe goed ze ook poetste. Het afgelopen jaar verloor ze een paar tanden. En nu begonnen haar voortanden ook zorgwekkend pijn te doen. Ze voelde zich machteloos. Straks zou ze haar baan in de horeca verliezen vanwege de gaten in haar mond. Wat moest ze doen? Geld voor de tandarts had ze niet. Bovendien stond er nog een flinke schuld open bij haar zorgverzekeraar. Een tandartsverzekering afsluiten was daarom onmogelijk.

Zestig uur werken en rood staan

Met twee bijbaantjes probeerde Manna een paar jaar daarvoor haar opleiding Maatschappelijk Werk te betalen. ‘Daarnaast liep ik ook nog stage in de daklozenopvang. Alles bij elkaar opgeteld werkte ik zestig uur per week, maar kon ik amper rondkomen, laat staan een tegenvaller opvangen. Dat gaf veel stress. Thuis kwam ik ook niet tot rust. Ik woonde tijdelijk bij mijn vader en zijn gezin, maar voelde me daar niet welkom. Elke dag liep ik op eieren, ik deed het nooit goed. Op de woonlasten na betaalde ik alles zelf.’

Ik werkte zestig uur per week, maar kon amper rondkomen, laat staan een tegenvaller opvangen.

Manna

Manna is goed in studeren en haalde mooie cijfers, maar raakte na verloop van tijd volledig uitgeput. ‘Daardoor kon ik op school nét niet aan de aanwezigheidsplicht voldoen’, vertelt ze. ‘Dus ja, einde opleiding. Heel erg vond ik dat. Ik liep mentaal en fysiek vast. Het was te veel voor m’n lichaam. Ik kreeg een burn-out en kon niet meer werken. Ondertussen stapelden de schulden zich op.’

Grip op de schuld

Samen met een schuldcoach van stichting ONSbank in Amsterdam kreeg Manna weer grip op haar geld. Ze bevroren tijdelijk haar schulden en maakten afspraken met de schuldeisers. Dit gaf Manna rust om aan zichzelf te werken en langzaam weer aan de slag te kunnen. Maar de pijn aan haar tanden bleef. Toen haar voortand dreigde uit te vallen, was het openstaande bedrag bij haar zorgverzekeraar nog altijd 1200 euro. Te hoog om in één keer af te lossen. ‘Ik was echt wanhopig. Zeker als je jong bent is het verschrikkelijk om met een gebit vol gaten te lopen.’

Ze deelde haar zorgen met Hester Apeldoorn, directeur van ONSbank. Die besloot een beroep te doen op het bureaucratievrije geld van Kansfonds. ‘Ik merkte dat de pijn en de schaamte Manna helemaal in beslag namen. Ze was zo bang om haar werk kwijt te raken, terwijl ze dat geld zo hard nodig heeft. Veel jongeren voelen zich al schuldig omdat ze schulden hebben. Als je dan ook nog allemaal tanden in je mond mist, verdwijnt dat laatste restje zelfvertrouwen ook.’ De volgende dag had Hester al reactie van Kansfonds: het geld was onderweg.

Mooiste gebit van Amsterdam

‘Daarvan was ik erg onder de indruk’, zegt Hester. ‘Die snelheid is in fondsenland niet gebruikelijk. Het is heel fijn dat we dit middel achter de hand hebben voor noodsituaties. Negen van de tien keer zijn jongeren ten einde raad en zou je ’t bedrag het liefst willen voorschieten. Maar dat kan onze stichting niet. Het afgelopen jaar hebben we vier jongeren die bij ons een traject volgen, uit de brand geholpen met bureaucratievrij geld. Bij twee konden we voorkomen dat ze uit huis werden gezet. Bij Manna konden we in één klap haar schuld aflossen, zodat ze een tandartsverzekering kon afsluiten.’ Manna liet haar voortanden meteen behandelen. Wat bleek? ‘M’n verstandskiezen waren nooit getrokken, waardoor die de rest van mijn gebit verdrukten.’ De maanden daarna spaarde ze voor vervolgbehandelingen. ‘Inmiddels heb ik het mooiste gebit van Amsterdam’, zegt ze met een stralende lach.

Bij twee jongeren konden we voorkomen dat ze uit huis gezet werden.

Hester Apeldoorn directeur ONSbank

Laten zien dat het anders kan

De afbetaling van haar schuld zette nog een andere deur open: die van een nieuwe baan! Manna werkt nu als adviseur bij een zorgverzekeraar. Dat kon alleen als ze geen schulden meer had bij haar zorgverzekeraar. Op een speciale afdeling binnen de klantenservice staat Manna nu mensen met schulden te woord. ‘Toen ik zelf schulden had, vond ik dit soort telefoontjes doodeng. Vaak werd ik als vuil behandeld. Ik laat nu zien dat dat anders kan. Bellers help ik, met respect en begrip, op weg naar de juiste hulporganisaties.’

Wat is bureaucratievrij geld?

Soms is er een breekijzer nodig om een probleem op een nieuwe manier op te lossen. Iets wat nog niet eerder gedaan is, maar laat zien hoe het wél kan. Vernieuwende ideeën die nodig zijn om een verbetering te forceren. Een oplossing die Kansfonds voor jongeren zoals Manna inzet, is bureaucratievrij geld. Dat is financiële hulp zonder ingewikkelde voorwaarden.

Lees meer over bureaucratievrij geld

Stichting ONSbank

Stichting ONSbank is geen reguliere schuldhulpverlener, maar een non-profitorganisatie die met jongeren aan de toekomst werkt en ondertussen hun schulden aanpakt. ONSbank streeft naar een meer menselijke omgang met schulden. Schuldproblemen los je niet op door alleen trainingen te geven in hoe je je administratie op orde krijgt. Je moet ook de energie hebben om je leven aan te pakken. Dit is makkelijker als je weet wie je bent en wat je wilt.

In een kosteloos programma van zes maanden gaan ze samen met jongeren aan de slag. Een schuldrustcoach pakt een-op-een met de jonmgeren de financiën aan. Daarnaast krijgen ze als groep een reekse workshops van professionals uit de kunstscene en sportwereld. Zij zorgen ervoor dat de jongeren zichzelf beter leren kennen, een gevoel van eigenwaarde terugkrijgen en weer kansen gaan zien.

Lees meer over ONSbank

Schuldrust

‘Schuld zorgt voor schaamte en stress, en staat je ontwikkeling in de weg’, vertelt Willem Los. Als schuldhulpcoach van ONSbank helpt hij jongeren in nood via persoonlijke trajecten. ‘We kijken naar het verhaal áchter de schulden. Pas dan komen er echt oplossingen, en ontstaat er rust.
Verhaal
Lees het artikel