Meer kansen voor kinderen in armoede

421.000 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Vaak leidt armoede tot achterstand die nauwelijks is in te lopen. Daarom zet Kansfonds de aandacht voor opgroeien in armoede in de versnelling. Dat doen we niet alleen met geld. Maar ook door krachten en inzichten te bundelen.

Kansfonds wil versnellen

Kansfonds zet zes jaar lang de aandacht voor opgroeien in armoede in een versnelling. We financieren tot 2018 circa 50 projecten. Die krijgen elk € 50.000, gespreid over drie jaar. We geven de deelnemende projecten volop de kans te leren van elkaar. En we zorgen ervoor dat we zicht krijgen op de opbrengsten van de projecten. Zo maken we met elkaar het verschil in Nederland.

Het gaat mis als de situatie kinderen boven het hoofd groeit. De problemen zijn niet altijd op te lossen. Maar we kunnen kinderen wel aan meer grip helpen op hun situatie.

Welke projecten zoeken we?

Kansfonds zoekt projecten in Nederland die kinderen en gezinnen versterken om hun moeilijkheden aan te kunnen. Projecten die juist een tikkeltje eigenwijs zijn, baanbrekend en vernieuwend. In de projecten kan het gaan om probleemoplossende vaardigheden, durven praten over de problemen en zelfvertrouwen vergroten. Maar bijvoorbeeld ook om toekomstplannen maken en hulp krijgen van mensen in de buurt. In 2016 konden voor de derde en laatste keer projectvoorstellen worden ingediend voor de versneller armoede. Dit jaar gaat onze bijzondere belangstelling uit naar het thema samen opvoeden. Hoe kunnen ouders, buurtbewoners, vrijwilligers en andere betrokkenen rondom het gezin meer voor elkaar betekenen in de opvoeding? De ingediende voorstellen worden op dit moment geëvalueerd en krijgen binnenkort uitslag over hun aanvraag.

Onze insteek

Kinderen die opgroeien in armoede lopen meer risico als de problemen groter zijn dan wat kind en gezin aankunnen. Als fonds kunnen we die problemen niet wegnemen, zoals gebrek aan werk, de opgebouwde schuld, de slechte huisvesting. Wel kunnen we de draagkracht van kind en gezin helpen vergroten. Dat biedt tegenwicht aan de negatieve gevolgen van leven in armoede. De kinderen en gezinnen krijgen weer meer grip op hun bestaan. Lees meer over draagkracht vergroten

Schrijf je in voor de Kansfonds nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al nieuws omtrent armoede en Kansfonds? Schrijf je dan in voor de Kansfonds nieuwsbrief.

Ga naar de inschrijfpagina

Wat werkt en wat werkt niet?

Kansfonds laat tussentijds onderzoeken wat de opbrengsten zijn van de projecten. Wat werkt wel en wat werkt niet in de aanpakken die de projecten kiezen? Het Verweij-Jonker Instituut voert dit onderzoek uit. De opbrengsten zijn bedoeld voor iedereen die de armoedeproblemen bij kinderen wil tegengaan.

Niet elke dag warm eten. Geen fiets om mee naar school te kunnen. Zorgen over hoe het verder moet. Het ontwrichte leven geeft veel stress.

Hoe groot is het armoedeprobleem?

Ruim 1 op de 9 kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Deze kinderen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van geldgebrek. Niet elke dag warm eten bijvoorbeeld. Geen fiets om mee naar school te kunnen. Maar ook gevoelens van schaamte. Niet mee kunnen doen. En zorgen over hoe het allemaal verder moet. Dat ontwrichte leven geeft veel stress: bij de kinderen en bij de ouders. Lees meer over het armoedeprobleem

Welke projecten realiseren we binnen deze versneller?

De projecten van de armoedeversneller hebben één ding gemeenschappelijk. Ze moeten de draagkracht van kind en gezin helpen vergroten. Elk project kiest zijn eigen aanpak. Geef aan in onderstaand filter naar welke aanpak u zoekt. U krijgt dan een overzicht te zien van de projecten die met die aanpak werken.

Doe mee!

Tot 15 september 2016 konden geïnteresseerde organisaties een projectvoorstel indienen.
Voor vragen kunt u terecht bij Alie van der Wal, (035) 624 96 51.