Kansfonds scherpt per 1 januari 2022 de richtlijnen voor projectaanvragen aan

Ben je van plan om volgend jaar een projectaanvraag in te dienen bij Kansfonds? Lees dan even verder. Per 1 januari 2022 scherpen we de richtlijnen aan. Dat heeft alles te maken met hoe we nog meer van betekenis willen zijn voor mensen van wie het bestaan onder druk staat.

Het verschil maken

Kansfonds zet zich al bijna 65 jaar in voor een samenleving waarin er plek is voor iedereen. We bewegen mee met de samenleving en de voortdurende uitdaging om goed samen te leven. Dus kijken we met regelmaat naar hoe we écht het verschil kunnen maken en het meeste kunnen bereiken. Op welke vraagstukken zit veel urgentie en weinig beweging? En waar zit onze toegevoegde waarde – ook in het licht van wat andere fondsen doen?

Focus op iedereen een thuis

We leggen de focus nog nadrukkelijker op ‘iedereen een thuis’. Een thuis staat voor een dak boven je hoofd. Voldoende geld om van te leven. En het diepe besef erbij te horen. Meer dan 1 miljoen mensen in ons land hebben geen thuis – en dus geen bestaanszekerheid. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Want iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan.

Focus op thuisgeven

En dus doen we wat nodig is: thuisgeven. We gaan met elkaar op zoek naar de oorzaken die maken dat er zoveel mensen geen thuis hebben. We zetten stevig in op de oplossingen die baanbrekend zijn, zo nodig tegen bestaand beleid in. We geven die oplossingen een kans. Leren van wat dat oplevert. En we zetten een vliegwiel op de oplossingen die werken. Net zo lang tot íédereen een thuis heeft. Het mooie is: hoe meer we thuisgeven, hoe meer we met elkaar het goede in beweging krijgen.

Focus betekent kiezen

Thuisgeven vraagt van ons om scherper te kiezen uit de projectaanvragen die ons bereiken. In grote lijnen betekent dit het volgende. We financieren met ingang van 2022 alleen nog initiatieven die zichtbaar maken wat de óórzaken zijn van geen thuis, door te laten zien hoe het anders kan. Wat we niet meer doen is projecten financieren die inzetten op de gevólgen van geen thuis hebben. Temeer omdat er al veel fondsen en maatschappelijke organisaties zijn die zich daarop richten.

Projectideeën meer dan welkom

Deels financieren we projecten die passen binnen onze programma’s, zoals ‘Alle jongeren een thuis’. Daarvoor doen we dan speciale oproepen. Maar wat we daarnaast vooral blijven doen, is lokale initiatieven steunen die laten zien hoe je kunt thuisgeven. Aanvragen die daaraan bijdragen helpen we graag verder. Die kun je dan ook elk moment indienen op de manier die je bij ons gewend bent, via de website.

Waar gaan onze ideeën naar uit?

Voor wie geen thuis heeft

Er zijn veel mensen zonder thuis. Kansfonds is daar waar de nood het hoogst is. Wil je weten op wie we ons vooral richten? Lees dan verder.

Op wie wij ons richten

Meer over onze nieuwe richtlijnen

Thuisgeven is álles doen voor bestaanszekerheid

Kansfonds wil nadrukkelijk thuisgeven voor de mensen die leven in bestaansonzekerheid. Daarom gaan we nog scherper kiezen voor projecten die daaraan bijdragen. Wat gaat er per 1 januari 2022 veranderen voor de aanvragers? Negen vragen aan Eline Crins, hoofd projecten van Kansfonds.

Verhaal
Lees meer
Lachende jongen staat voor een graffiti kunstwerk

Afspraak is afspraak

De aangescherpte richtlijnen gaan in op 1 januari 2022. Tot die tijd gelden nog de huidige richtlijnen. Natuurlijk blijven de eerdere toezeggingen van kracht, ook als die gaan over de komende jaren.

Ga naar de huidige richtlijnen

Wil je meer weten?

Heb je een idee maar twijfel je of het past bij onze missie? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Bel met +31 (0) 35 624 96 51 en vraag naar een van onze projectadviseurs. Je kunt ook ons contactformulier invullen. We horen graag van je.