Oproep: reken af met armoede

Met steeds meer mensen met financiële problemen is het hoog tijd voor nieuw beleid. Geen tijdelijke maatregelen die armoede kortstondig verlichten, maar structurele oplossingen gericht op bestaanszekerheid. Dat draait om: weten dat je een dak boven je hoofd hebt, voldoende geld om van te leven en kunnen meedoen in de samenleving. Kansfonds, Goud van Noord, Nieuw Vaarwater en 96 andere maatschappelijke organisaties en wetenschappers doen een dringende oproep aan politiek Den Haag: reken af met armoede. Die boodschap verscheen op 18 september als open brief aan alle lijsttrekkers in de Volkskrant, Trouw en het Parool.

Stilte doorbreken

We publiceren onze oproep een dag voor Prinsjesdag en met de verkiezingen in november in het vooruitzicht. De situatie waarin zo’n miljoen landgenoten, onder wie 220.000 kinderen, zich bevinden is onacceptabel en heeft een enorme impact. Het betekent dat er in tienduizenden huishoudens geen geld is voor maaltijden, de tandarts of cadeautjes voor de kinderen. Daarnaast zorgt armoede voor een leven in de overleefstand, wat gepaard gaat met voortdurende stress en gezondheidsklachten. ‘De schaamte, angst of onmacht onder mensen in armoede is groot’, zegt Henriëtte Hulsebosch, directeur van Kansfonds. ‘Wij geven een stem aan de mensen die meestal stil blijven en daarom worden vergeten.’

De schaamte, angst of onmacht onder mensen in armoede is groot. Wij geven een stem aan de mensen die meestal stil blijven en daarom worden vergeten.

Henriëtte Hulsebosch directeur

Stel je voor…

In de open brief schetsen we een versie van ons land zonder alle potjes en regelingen. Wij willen een land waarin ouders zelf schoolspullen en verjaardagscadeautjes kunnen kopen voor hun kinderen, zonder dat ze moeten aankloppen bij een organisatie. Een land waar iedereen naar de tandarts kan of een bril kan aanschaffen zonder een beroep te doen op een fonds voor individuele noden. Waar je niet hoeft te kiezen tussen een warme woning of warm eten.

Groeiende aandacht voor bestaanszekerheid

Veel politieke partijen besteden in hun verkiezingsprogramma’s aandacht aan bestaanszekerheid. Ook in de begroting voor 2024 die morgen op Prinsjesdag wordt gepresenteerd is bijna 2 miljard gereserveerd voor armoedebestrijding. De urgentie lijkt gevoeld te worden, maar er is meer nodig. Volgens de Commissie Sociaal Minimum is 6 miljard per jaar nodig om armoede structureel uit te bannen. Ook stelt de commissie in haar rapport ‘Een zeker bestaan’ van 30 juni 2023 dat regelingen te ingewikkeld zijn en niet aankomen bij de mensen voor wie het bedoeld is. We hebben een structurele aanpak nodig, niet alleen potjes en regelingen om de armoede te verzachten.

Mede-initiatiefnemers van de open brief

  • Goud van Noord

  • Nieuw Vaarwater

Gerlinda Robbertsen van Stichting Goud van Noord in Rotterdam ondersteunt met haar inloophuis gezinnen in de wijk het Oude Noorden, waar 62% van de mensen een laag inkomen heeft. Eind 2022 en begin 2023 gaf ze noodhulp aan zo’n 200 gezinnen om hen de winter door te helpen: ‘We zagen talloze gezinnen die het niet meer redden. Ouders die geen luiers, groente, kleding of melk meer kunnen halen. En ondanks overheidsmaatregelen in 2023 blijkt dat het grootste deel van de groep die we ondersteunen het niet of nauwelijks redt.’ Samen met KRO-NCRV’s Kruispunt maakt Kansfonds een serie hoopvolle verhalen over doeners die het verschil maken, onder andere met Gerlinda bij Goud van Noord:

Ook Bas Reintjes van Stichting Nieuw Vaarwater ziet steeds vaker dat budgetplannen niet sluitend te krijgen zijn: ‘Als je op bijstandsniveau leeft, moet je maar hopen op een redelijk geïsoleerd huis en goede verhuurder, want iets overhouden in de maand zit er niet bij. Laat staan dat er ruimte is voor een cadeautje of een nieuwe schooltas. Ook het gebrek aan financiële buffer is een groot probleem. Er is geen geld voor een nieuwe koelkast, of het vervangen van een kapotte auto die je echt nodig hebt om naar je werk te gaan.’

Breekijzer Gewoon geld geven

Een oplossing gericht op bestaanszekerheid die Kansfonds inzet is: Gewoon geld geven. In samenwerking met gemeenten Amsterdam, Tilburg en Zaanstad geeft Kansfonds aan gezinnen in de bijstand 2 jaar lang €150 extra per maand. Zelf bepalen ze waar ze dit geld aan besteden. We hopen dat mensen hiermee meer grip op hun leven krijgen.

Gewoon geld geven