‘Het ongeluk van Chris veranderde ons leven. Chris bleek hersenletsel te hebben. Hij heeft 24 uur per dag hoofdpijn, kan weinig hebben en vergeet vanalles. Ik was gastouder, maar dat heb ik moeten opgeven om voor mijn gezin te zorgen. Mijn meiden worden gepest op school omdat ze tweedehands kleren dragen. Ik voel hun pijn, maar ook de mijne. We kunnen er gewoon heel weinig aan doen dat de situatie is zoals die is.’
De kinderbijslag. Overdaad of broodnodig?
In Nederland leven ruim 540.000 huishoudens in armoede. En meer dan een miljoen zitten daar maar net boven. Dat betekent geen kerstboom in huis en zéker geen cadeautjes eronder. Afhankelijk zijn van geld van de gemeente om kleding of een fiets te kunnen kopen. Kou in huis. En geen vriendjes over de vloer, uit schaamte. Dat doet wat met een kind. Maar ook met de ouders. Want zij willen hun kinderen graag zoveel meer geven dan een leven in armoede. Lees hun verhalen. En help.
'Met extra geld zou ik nieuwe kleding voor de meiden kopen'
Het probleem
Opgroeien in armoede doet wat met een kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in armoede vaker ongelukkig zijn en minder goed presteren op school. Ze lopen vaak een achterstand op die nauwelijks nog goed te maken is. Zo wordt armoede generaties lang doorgegeven. Onacceptabel in een rijk land als Nederland.
Afrekenen met armoede
Kansfonds wil afrekenen met armoede. En dat doen we ook. Met gedurfde, échte oplossingen. Zoals het programma ‘Gewoon geld geven’, waarbij gezinnen twee jaar lang elke maand een gift van 150 euro krijgen. En ook op andere manieren geven we thuis. Jij kunt ook wat doen. Bijvoorbeeld je kinderbijslag doorgeven aan gezinnen die het broodnodig hebben.
(Gemiddeld ontvangt een gezin € 339 kinderbijslag per kind, afhankelijk van de gezinssamenstelling)
Wat jij kunt doen
Wil je meer of iets anders doen? Laat je gegevens achter dan nemen we contact met je op.
'Met mijn meiden heb ik een liefdevol thuis gemaakt'
De sores van Martin begon toen hij scheidde van Hayats moeder. Torenhoge schulden en veel alimentatie volgden. ‘Uiteindelijk leefde ik in één kamer van mijn huis met een gasbrandertje, omdat alles afgesloten was. Douchen deed ik op mijn werk.’ Een tweede relatie leverde nog een dochter op, maar ook – na de scheiding – nog meer schulden. Martin belandde in de ziektewet.
Afrekenen met armoede
Kansfonds wil afrekenen met armoede, zodat mensen weer gaan leven in plaats van overleven.