Nieuwe kansen voor vastgelopen jongeren

Meer dan 100.000 jongeren in Nederland zitten diep in de problemen. Door een moeilijke thuissituatie, geldproblemen, verslaving en andere obstakels slagen zij er niet in een opleiding af te ronden en raken zij van de samenleving verwijderd. Het tv-programma Dreamschool gaf 16 van deze jongeren een nieuwe kans. Net als Kansfonds’ projectpartner Urban Act, waar jongeren een nieuwe kans op een duurzame toekomst krijgen.

Drie weken lang boden kickboxster Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde een gevarieerd en uitdagend programma aan de jongeren. Met hulp van bekende en minder bekende Nederlanders kregen de jongeren les in een keur aan onderwerpen. Doel: de jongeren inspireren om zichzelf te ontwikkelen en de leiding over hun eigen leven te nemen. Rolf den Hertog, oprichter van Urban Act, een onderwijsinitiatief dat voor dezelfde doelgroep opkomt, bekeek het programma. ‘Wat direct opvalt is dat je eindelijk geduld moet hebben,’ concludeert Den Hertog. ‘Binnen het reguliere systeem van onderwijs ligt de focus op kennisoverdracht. Om naar een duurzame toekomt te komen is juist de inzet op houding en gedrag voor deze doelgroep belangrijk.’

Een programma op maat

Urban Act College biedt een programma op maat voor jongeren die overal buiten vallen. De doelgroep van het initiatief is kwetsbaar, leeft vaak in een uitzichtloze situatie en heeft een complexe combinatie van problemen. Het programma gaat uit van de talenten van de jongeren, biedt persoonlijke aandacht en richt zich op een goed en gezond toekomstperspectief. Den Hertog: ‘Vaardigheden als samenwerken, oplossingen zoeken, luisteren, omgaan met teleurstellingen en op tijd je bed uitkomen zijn onderdelen waar wij bij Urban Act College ruimte en tijd voor vrijmaken. Tijdens je opleiding en work-outs wordt er al actief naar jouw plek bij een passend bedrijf gezocht.

Dreamschool

Pakken de jonge deelnemers aan Dreamschool de kansen die ze aangeboden krijgen? Lukt het hen een nieuw pad in te slaan en hun leven stap voor stap op de rit te krijgen?
Kijk het 8-delige programma hier terug.

Meer lezen over Urban Act kan hier.