Maatregelen om mensen met ernstige schulden te helpen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, laat woensdag 13 februari weten dat er spoedmaatregelen worden doorgevoerd om Nederlanders met ernstige schulden te helpen. Dit is als reactie op de oproep van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, die vroeg om meer begrip voor mensen in de schulden. Dat het onderwerp leeft zagen we bij Kansfonds ook; het bericht dat we deelde deze week werd erg veel gelezen en gedeeld.

Wat stelt de staatssecretaris voor?

Staatssecretaris van Ark komt met de volgende maatregelen. Op dit moment mag de Belastingdienst bedragen tot 500 euro onaangekondigd automatisch afschrijven bij iemand die belastingschuldig is. Dit is voor mensen met schulden een groot probleem, omdat zij hierdoor onder het bestaansminimum kunnen komen. Voortaan moet vooraf berekend worden hoe groot de zogenoemde beslagvrije voet – het deel van iemands inkomen waar geen beslag op gelegd mag worden – is. Een ander probleem is de beslaglegging op toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan huur- en zorgtoeslag. Wanneer er op deze toeslagen beslag wordt gelegd hebben mensen met schulden vaak te weinig geld over om hun huur of zorgverzekering te betalen.

Nieuws op een rijtje.

Er lijkt nu dus wat beweging in het ‘’schuldendossier’ te zitten. En dit is misschien ook niet zo gek, want er is de afgelopen periode veel over geschreven. Het leeft in Nederland. Ook wij deelden veel rondom dit dossier. Wij zetten de nieuwsartikelen nog eens voor je op een rijtje.

Overheid maakt het voor mensen die in de schulden zitten vaak erger.

De Nationale ombudsman komt met ‘zeven geboden voor ambtenaren’ voor het behoorlijk innen van schulden. Lees het hele artikel.

De schuldsanering is vernederend, duur en ineffectief. Maar het kan anders.

In 2017 vroegen ruim 94.000 mensen een schuldhulpverlener om advies, een nieuw record, blijkt uit het net gepubliceerde jaarverslag van gezamenlijke schuldhulpverleners. Lees het hele artikel.

‘Je kunt niet achter elke voordeur controleren of de post wordt opengemaakt’.

Leven van 50 tot 60 euro per week en hopen dat er niets misgaat. Mensen met problematische schulden leven onder grote stress. Lees het hele artikel.

Boete door schuld.

Je zou kunnen zeggen dat wie schulden maakt, er altijd voor moet boeten. Geld lenen kost immers sowieso geld, en als schulden niet afbetaald worden wacht een echte boete. Lees het hele artikel.

Welkom in Nederland Bureaucratieland.

Een beroepsgroep die zich ooit alleen ontfermde over psychiatrische patiënten en verwarden, beheert nu de financiën voor 242.033 mensen die dit zelf niet kunnen. Lees het hele artikel.

Benieuwd wat jij kunt doen om kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen?

Geef om een ander.